maandag 31 december 2012
Toch nog een bever gezien tijdens hoogwater
zaterdag 29 december 2012
Beverboeken in België 'In de kijker'
Beste Willy,
sinds enige tijd verkopen we in de winkel van Natuurpunt te Mechelen de beverboeken van KNNV. Het boek 'Bevers' en 'Avonden aan de waterkant'.
90.000 gezinnen uit Vlaanderen zijn lid van Natuurpunt. U heeft waarschijnlijk onze website (winkel natuurpunt) reeds bezocht. De boeken van de bevers staan beiden ook onder de rubriek 'In de kijker'.
Ik ben geïnteresseerd in bevers en daarom heb ik beide boekjes gelezen.
'Bevers' is natuurlijk technisch een prima werk, maar ik heb werkelijk genoten van uw 'Avonden aan de waterkant'. De bever wordt hier ook prima in beschreven maar wat ik nog veel beter vond, is het feit dat je hier werkelijk het karakter, de echte aard van het beestje leert kennen.
Door dit boekje te lezen, heb ik enorm veel kunnen bijleren. Proficiat !! U heeft prima de 'bever' neergezet in dit werk.
Ik heb al aan heel wat klanten deze aanrader kunnen aanbieden. Wat heb jij een eindeloos geduld ! Maar inderdaad, als je bevers wilt spotten, staat 'geduld' op de eerste plaats.
Luc.
Deze medewerker van Natuurpunt woont vlakbij het natuurreservaat Het Viersels Gebroekt. Een moerasgebied met twee beken en zeer veel riet. Vier jaar geleden meende een lid van het bestuur een bever te hebben waargenomen. Een maand later werd deze nog eens gespot. De twee volgende jaren heeft hij eenzaam gewacht op een andere bever. Dat is ondertussen gelukt en momenteel heeft het koppeltje twee jongen en een mooie burcht. Drie maanden geleden hebben ze een dam gemaakt op de Kleine Beek met overstroming van enkele hectaren grasland tot gevolg.

Op YouTube is een prachtig filmpje van deze bevers geplaatst door een jonge Belgische onderzoeker:
http://www.youtube.com/watch?v=ZZsQQQ2PPHQ
Geen bevers gezien tijdens hoogwater

De burcht in de Gerelingsplas bij Linne ligt erg laag en is altijd als een van de eersten aan de beurt. Dat geldt ook voor de burchten langs de Grensmaas, helemaal ondergelopen. Maar ik heb er geen bevers gezien, ze hadden zich al verstopt in de hoge oevers.
Op de foto een hoge heuvel in de Dilkensplas bij Ohé en Laak. Hier hebben de bevers het mooi voor elkaar, altijd een droge plek.
Hun burcht is nu wel ondergelopen, maar in de heuvel hebben ze prachtige schuilplaatsen, holen en kleinere burchten. Ik kan er nu niet komen; het is een eiland geworden.
donderdag 27 december 2012
Hoogwater komt eraan

Op sommige andere plaatsen, meer stroomafwaarts in de buurt van Maasbracht en Roermond zag ik gisteren een burcht (Gerelingsplas) die al was ondergelopen. Maar de bevers heb ik ook hier niet gezien. Andere jaren zaten ze soms bovenop de burcht of in het struikgewas langs de oever. Bij de Plas Polderveld is de burcht zo hoog gebouwd dat ze het nog wel even volhouden.
Bij een kleine plas bij Osen zag ik dat de bevers een kapotgetrapte gang provisorisch hadden gerepareerd met wat slordige takken. De onderkant van hun burcht lag al in het water; dit hol was denk ik nog droog. Het water in deze plas zal nog verder stijgen als het Maaswater over de dijk begint te stromen, regelrecht de plas in. De boom op de foto bij de Maasoever staat al met zijn voeten in het water. Komend weekend spant het erom.
zondag 23 december 2012
Nog zo'n mooie recensie
zaterdag 22 december 2012
Goede recensie in Zoogdier
dinsdag 18 december 2012
Bever neemt de sluis

Onlangs kreeg ik van een bevriende beverliefhebber enkele foto's toegestuurd van een bever in de sluis bij Linne, gemaakt in mei van dit jaar. De bever ging gewoon mee met het scheepvaartverkeer de sluis in en zwom er als eerste weer uit. Ik dacht altijd dat de beroepsvaart voorrang had.....?
De foto's zijn gemaakt door de Groene Brigade van de politie.
zaterdag 15 december 2012
Twee zwemmende bevers
De infraroodcamera hing helaas iets te hoog, maar deze twee bevers (volwassene met jong van dit jaar) zijn gefilmd bij het weg zwemmen.
vrijdag 14 december 2012
RWS kraamt onzin uit.
U heeft recent een melding gedaan bij de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat.
Hartelijk dank hiervoor.
Uw melding
Kunnen de bomen na het rooien blijven liggen, als voedsel voor de bevers? Als alles wordt afgevoerd beginnen ze meteen aan de volgende bomen.
Onze reactie
De bomen kunnen niet blijven liggen omdat het talud erg stijl is en de bevers de gezaagde delen van de boom het water in trekt, met alle gevaar voor scheepvaart en de sluisdeuren.
Tevens wil de bever alleen maar vers hout.
Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

nieuwe beveropnamen van cameraval
Weer nieuwe beveropnamen van de cameraval. Helaas had de camera kuren en heb ik alleen foto's, geen film.
Recensie over mijn Beverboek bij Bolcom
Samenvatting
Vijf jaar geleden raakte Willy de Koning verslingerd aan bevers. Na één waarneming in de Biesbosch was ze verkocht. Ze heeft geluk, want ook in haar eigen Limburgse woonomgeving komen bevers voor. Als het maar even kan, trekt ze erop uit met notitieboek, film- en fotocamera.Haar ervaringen legde ze vast in Avonden aan de waterkant, een persoonlijk verslag van een jaar lang bevers kijken. In dagboekstijl neemt ze de lezer mee langs de Maas, in weer en wind en in alle seizoenen, op zoek naar beversporen. De tekst is doorspekt met kaders vol beverfeitjes. Een aanstekelijk document dat natuurliefhebbers zal inspireren.
2012 is het Jaar van de Bever
Het gaat weer goed met de bever in Nederland! Bevers komen op steeds meer plaatsen voor waardoor de kans ook groter is het dier zelf en zijn herkenbare knaagsporen te zien.
Productspecificaties
Productinformatie
Auteur | Willy De Koning |
Illustrator | Jos Zwarts |
Soort | Met illustraties |
Taal | Nederlands |
Afmetingen | 13x196x143 mm |
Gewicht | 200,00 gram |
Druk | 1 |
ISBN10 | 9050114296 |
ISBN13 | 9789050114295 |
Je vindt dit boek in
Categorieën | Sport & Hobby > Natuur |
---|
Alle reviews (1)
Schrijf een review
Hans Peeters, oud columnist De Telegraaf
maandag 10 december 2012
Rijkswaterstaat reageert
Bij de sluis van Born wonen momenteel meerdere bevers. Ik volg de bevers in mijn omgeving en weet dat er sinds 2010 een kleine beverburcht was bij de haven van Holtum. Daar is de bever vertrokken nadat zijn habitat was vernietigd. Kennelijk heeft hij daarna zijn heil bij de sluis gezocht. Ik weet dat er minimaal 2 bevers wonen, maar ik vermoed dat het een hele familie is. Aan zeker acht grote bomen worden momenteel geknaagd. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren als de bomen op het remmingwerk vallen.

Vandaag ontving ik onderstaande reactie:
De bever heeft flink huis gehouden bij de sluis in Born,! Morgen, dinsdag 11 december gaat de aannemer de aangevreten bomen verwijderen. Wij waarderen uw betrokkenheid en stellen het op prijs dat u hier melding van heeft gemaakt.
Daarop heb ik onderstaande vraag gesteld:
Uw melding
Kunnen de bomen na het rooien blijven liggen, als voedsel voor de bevers? Als alles wordt afgevoerd beginnen ze meteen aan de volgende bomen.
Onze reactie
De behandeling van uw melding kan nog enkele dagen duren. Uiterlijk binnen 10 werkdagen kunt u het antwoord van ons verwachten.
zaterdag 8 december 2012
Interview bij regionale omroep
http://www.l1.nl/audio/willy-koning-beverliefhebber-8-dec-2012
vrijdag 7 december 2012
Takkenburcht in wording
Ik denk dat hij het zat is dat het dak van zijn hol steeds instort. Op diverse plaatsen langs de beek vind je ingestorte gangen en holen, sommigen deels gerepareerd met takken.
Enkele weken geleden schreef ik al dat ik verwachtte dat hij het nu anders zou aanpakken. En inderdaad, het wordt een heuse takkenburcht.
Dit doet me vermoeden dat deze bever een partner heeft gekregen en dat, met het oog op de winter en eventuele gezinsuitbreiding in het voorjaar, een betere behuizing gewenst is.
Alleenstaande bevers nemen het meestal niet zo nauw, maar als er een partner in het geding is wordt dat anders.
Langs de beek wordt enorm geknaagd en ook dat sterkt me in de gedachte dat er nu meer dan 1 bever in de Putbeek leeft.
woensdag 5 december 2012
dinsdag 4 december 2012
Alweer in dagblad Trouw

Vorige week stond in zijn natuurrubriek in dagblad Trouw een leuk bericht over 'bevergeil', waarbij hij de twee pas uitgekomen beverboeken noemde.
Dat zijn het boek 'Bevers' van Jasja Dekker en Stefan Vreugdenhil van de Zoogdiervereniging en mijn boek 'Avonden aan de waterkant'.
Nu gaat het in dezelfde rubriek over 'hoogwater, en krijgt mijn boek opnieuw aandacht op een positieve manier.
Wel jammer dat (per ongeluk) twee keer dezelfde foto is geplaatst. Wel een hele leuke foto, maar ik had de krant nog meer leuke foto's gemaild.
De cameravallen hebben in de afgelopen week heel goed werk gedaan. Er staan prachtige filmpjes op van knagende bevers, bevers die uit het water komen en via de wissel verder lopen.
Bij een van de camera's die ik had gecamoufleerd met wat takjes, kwam een bever snuffelen en griste een van de takjes mee. Toen ik deze camera kwam controleren dacht ik dat iemand had geprobeerd deze te stelen.
Hij hing scheef, vreemd, terwijl ik hem toch zo goed had verstopt. Toen ik de foto's bekeek wist ik wie de dader was.
vrijdag 30 november 2012
Bevers in dagblad Trouw
woensdag 28 november 2012
Gevaarlijk knaagwerk
maandag 26 november 2012
zaterdag 24 november 2012
Julianakanaal geen barrière voor de bever
-->

vrijdag 23 november 2012
Nu ook bever bij Susteren
Of de Rode Beek op naar Schinveld.
Daar is hij meer dan welkom om de oevers open te houden. Planten, bomen en struiken groeien daar weelderig en de bever kan met zijn vlijmscherpe tanden wel wat snoeiwerk voor zijn rekening nemen en menskracht uitsparen.
maandag 19 november 2012
Geinterviewd over bevers
Gistermorgen was ik te gast in het programma Puur Natuur van de lokale omroep van Weert: Weert FM. Dat ging natuurlijk over bevers. Het interview is via onderstaande link te horen.
http://www.weertfm.nl/cms/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=71&Itemid=172#spec
zondag 18 november 2012
Bever eindelijk opgezet
vrijdag 16 november 2012
Promoten beverfilm op YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=qwqEmJWXolk
woensdag 14 november 2012
Bever is lekker druk
Bever met hap uit de staart
dinsdag 13 november 2012
Beversymposium vraagt om navolging
Professionals die in hun werk te maken hebben met bevers en beverdeskundigen konden kennis en ervaringen delen.
Ik behoor tot geen van beide groepen (hoewel ik als hobbyist zolangzamerhand wel een deskundige ben), maar was er als belangstellende ook welkom. Het was een drukbezochte bijeenkomst.
Hoofdthema van de dag was de huidige stand van zaken van de beverpopulatie in Nederland en hoe eventuele knelpunten kunnen worden opgelost. Waterschappen zijn peilbeheerders, bevers zijn dat op hun manier ook! Naast problemen met verhoogd waterpeil door dammenbouw kan er schade optreden door vraat aan gewassen en gegraaf in dijken en taluds.
Veel nieuws en oplossingen heb ik niet gehoord tijdens de lezingen en de discussies, maar het was een aangename middag en het is leuk om andere beverliefhebbers te ontmoeten. Afgesproken is dat het niet bij deze bijeenkomst moet blijven, maar dat er behoefte is aan een (jaarlijks) terugkerend symposium.
Naast mijn boek 'Avonden aan de Waterkant' geeft de KNNV nog een beverboek uit in dit Jaar van de Bever. Stefan Vreugdenhil en Jasja Dekker schreven in opdracht van de Zoogdiervereniging het naslagwerk 'Bevers'. Een leuk boekje met veel fraaie foto's. Het werd deze middag officieel gepresenteerd en ik zal het van a tot z lezen.
woensdag 7 november 2012
Mooi werk van de cameraval
Het formaat van de bever op de foto van vorige week was zodanig (klein) dat ik dacht dat er meer wonen. En zie daar, het bewijs, 2 bevers op een foto.
Vannacht heeft de bever een dun boompje om geknaagd vlak achter de cameraval. Een half uur later zaten er 2 te knagen.
maandag 5 november 2012
Bever bouwt takkenburcht
vrijdag 2 november 2012
Bever gesnapt met cameraval
Helpen bij bevers inventariseren
Bovenstaande opmerking komt van een bioloog die als professional bevertellingen verricht voor onder andere Staatsbosbeheer. Hij riep mijn hulp in voor het gebied van het Maasdal.
In de Biesbosch, Flevoland, de Gelderse Poort/Rijnstrangen en langs de IJssel zijn diverse organisaties die zich met het tellen bezighouden, maar in Limburg is dat niet het geval.
Vandaar dat een beroep op mij werd gedaan. Heel veel informatie wordt al gehaald uit al mijn meldingen op Waarneming.nl en uit dit blog.
Ook door professionals, zo blijkt, en daar ben ik best een beetje trots op.
De hoeveelheid burchten en concentraties van beversporen in de provincie Limburg is inmiddels zo groot dat ik het niet meer uit elkaar kan houden en er voor mij persoonlijk ook de zin niet van inzie om dat allemaal in kaart te brengen.
De professionals worden er voor betaald om dat werk te doen en dan is het een ander verhaal. Ik doe het puur voor de lol en als ik dicht in de buurt blijf heb ik al lol genoeg.
Maar ik heb mijn best gedaan en geprobeerd alle informatie, die ik wel heb, door te geven.
dinsdag 30 oktober 2012
Bevers in binnenstad Roermond
Als je op YouTube filmpjes zoekt met zoektermen zoals bever, beaver of biber, kom je fraaie en minder fraaie opnamen tegen. Soms ook heel verrassend.
Dat er een bever in Roermond zat was allang bekend. Die zit ergens in de Hambeek. Maar dat er ook nog een in de Voorstad zit (dichtbij de monding van de Roer in de Maas), was nieuw voor mij en leek me onwaarschijnlijk.
Toch levert dit filmpje het bewijs. Een bever komt met een verse tak vanaf de steile oever naar het riviertje en zwemt stroomopwaarts totdat hij onderduikt. Heeft hij daar een hol? Waarschijnlijk wel. Je zou denken dat dat onmogelijk is als de oevers vol liggen met dikke stenen, maar hij duikt toch echt onder.
Waar het precies is weet ik niet. Misschien kan iemand die in Roermond woont mij dat vertellen.
Ik ben er ook zelf gaan kijken en vond, staande aan de overzijde van de Roer, deze opgang en maakte bijgaande foto. Misschien dezelfde opgang als op het filmpje.
Toen ik na het plaatsen van dit bericht het filmpje nog eens bekeek, ontdekte ik een tweede filmpje. Daarop zijn maar liefst twee bevers te zien. En misschien hebben deze twee zelfs jongen gekregen dit jaar, want mogelijk dook daarom de eerste bever met een tak onder (bij het hol?).
http://www.youtube.com/watch?v=SOx2mKF-GYo
http://www.youtube.com/watch?v=h0rixlf9bdU&feature=related
28 oktober 2013 ontdekte ik een mooie, nieuwe film over de Roerbevers, zie link hieronder.
http://www.youtube.com/watch?v=E5h-NxsczWI
vrijdag 26 oktober 2012
Bevers blijven Waterschap plagen

http://www.l1.nl/nieuws/194694-waterschap-ruimt-beverdammen-op?utm_source=dlvr.it&
utm_medium=twitter#.UIqht4XQ3XU
Foto's: L1
dinsdag 23 oktober 2012
Zes bevers bij Heel-Polderveld
Vanmorgen vroeg opgestaan en in de kano op beverjacht. Het is onze laatste vakantiedag en we sliepen vannacht bij Heel. Gistermiddag had ik de cameraval bij de burcht opgehangen, maar vanmorgen ging ik eerst bevers zoeken.


Tot slot kanode ik weer terug naar de boom en, je snapt het al want jij kunt ook tellen, daar zag ik nog een zesde bever. Die zat nog te knagen, maar hield dat voor gezien toen ik verscheen.
zaterdag 20 oktober 2012
Weer een poging met de cameraval
Aanvulling, zondag 21 oktober: Weer niets gefilmd. De bever is hier deze nacht niet wezen knagen. Maar ik geef de moed niet op, de aanhouder wint.
vrijdag 19 oktober 2012
Bever bij Kessel
Geen bever gefilmd vannacht met de cameraval, wel een juveniele bever gezien. Vanmorgen al weer vroeg op. Om 07.15 uur zat ik in de kano. Een kwartiertje later zag ik vlak bij de burcht een jonge bever die me enkele malen nieuwsgierig en zeer argwanend opnam. De burcht is vlak bij de jachthaven waar we vannacht lagen. Ik heb nog een hele tijd gewacht of de ouders naar de burcht zouden komen zwemmen. Bijvoorbeeld met een paar maisstengels, die ze bij de burcht in de modder steken. Er ligt al een hele voorraad. Geen volwassen bevers gezien, waarschijnlijk lagen ze al te snurken. Later de camera al opgehaald, maar daar stond dus niets op.
donderdag 18 oktober 2012
Nog geen opnamen van bevers met cameraval
Het is me nog niet gelukt om met de cameraval opnamen van bevers te maken. Op de eerste avond (nacht) van onze vakantie had ik een prima locatie, maar de camera-instelling stond verkeerd. Op de tweede avond lagen we niet in de buurt van een burcht. En gisteravond vond ik geen geschikte boom om de camera aan vast te maken. Bovendien was de burcht, vlak bij Asselt, verborgen achter het struikgewas. Vanmorgen zijn Jan en ik naar een andere burcht gewandeld. (Zie foto). Eentje met een flinke afmeting. Ook een mooie plek voor de cameraval, waren het niet dat we nu al weer verhuisd zijn. Zojuist hebben we aangelegd bij Kessel. Ook hier is een beverburcht en ik stap zo meteen in mijn kano om op zoek te gaan naar een geschikte boom voor de cameraval. Ooit moet het lukken.
dinsdag 16 oktober 2012
Bever met tak bij Heel Polderveld
vrijdag 12 oktober 2012
woensdag 10 oktober 2012
Ook Belgie worstelt met beverdammen
Ook in Vlaanderen hebben agrariërs problemen omdat het waterpeil op hun akkers te hoog staat. Oorzaak? Een beverdam.
En net als in Nederland moet er een bureaucratische molen in werking worden gezet alvorens er maatregelen mogen worden genomen.
Ook bij onze zuiderburen is de bever (en zijn dam) beschermd. Een drainagebuis onder de dam zou de ergste problemen al verhelpen, zonder dat de bever dat door heeft, maar ook daarvoor is toestemming vereist.
Op bijgaande foto is zo'n ingreep te zien. Deze dam bevindt zich ten zuiden van Weert. Dit is niet zomaar een drainagebuisje ergens verstopt onder de dam, maar een opzichtige joekel.
Dat heeft de bever echt wel in de gaten, maar hij flanst er gewoon nog wat takjes langs. Misschien vindt hij het al voldoende als zijn bouwbehoefte is bevredigd, ook al heeft de dam verder weinig effect.
dinsdag 9 oktober 2012
Steeds meer bevers in Nederland
Vorige week sprak ik daar over met muskusrattenvanger Peter van Duynhoven, werknemer bij het Waterschap Peel en Maasvallei. Ook hij is van mening dat het aantal bevers veel hoger ligt dan natuurinstanties (zoals de Zoogdiervereniging) aannemen.
Volgens Van Duynhoven zijn er alleen al in Noord Limburg zo'n 200 bevers, terwijl de officiële schattingen uitgaan van 120 bevers in heel Limburg. Ik vind de schatting van Van Duynhoven wel een beetje aan de hoge kant. Ik hou het erop dat er in heel Limburg zo'n 250 bevers zijn, inclusief de jongen van dit jaar.
Die schatting baseer ik op het aantal vestigingen van bevers in Limburg die ik ken. Maar er zijn ongetwijfeld ook dit jaar weer nieuwe bevervestigingen bijgekomen, die ik nog moet ontdekken. Een mooi klusje voor de winter!
Hoe dan ook, de praktijk laat weten dat er 25 jaar na de eerste hertintroducties veel bevers zijn en dat ze overal in Nederland opduiken. Met alle positieve en negatieve gevolgen van dien.
Hopelijk lukt het de overheid, natuurbeheerders en waterschappen om tijdig maatregelen te nemen om het draagvlak voor de bever te behouden. Waar mogelijk zal ik daar mijn steentje aan bijdragen.
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/11833555/Tweede-beverburcht-ontdekt-in-Zwolle.ecehttp:
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rijkvannijmegen/11833319/Bever-is-knuffelmascotte,-maar-ook-lastpost-voor-waterschappen.ece
donderdag 4 oktober 2012
BEVER GEEFT ZICH GEWONNEN

Vandaar dat een medewerker van het Waterschap Peel en Maasvallei (met overheidstoestemming, want de bever is een beschermd dier) bijna dagelijks de dam afbreekt die de bevers bouwen in een beek naast de Leunse Plas bij Venray.
Soms is de dam in één nacht zo groot geworden dat er een mechanische grijparm aan te pas moet komen. Maar rattenvanger Peter van Duynhoven denkt dat hij na een jaar langzaam de strijd gaat winnen van de bevers. Ze lijken zich gewonnen te geven en de dam die ze herstellen is niet meer zo indrukwekkend. Van Duynhoven kan het nu met zijn handen verwijderen.
Dat deed hij vanochtend voor de camera van de regionale omroep L1, die komend weekend aandacht besteedt aan de overlast die bevers kunnen veroorzaken (zie krantenbericht op blog van gisteren).

Ook woordvoerder Inge Janssen van het waterschap werd geïnterviewd over de spagaat waarin het Waterschap verkeert. Enerzijds de belangen van de agrariërs en de plicht om droge voeten te garanderen; anderzijds de trots dat dit bijzondere knaagdier het zo goed doet in de regio.

Door tijdig maatregelen te nemen en ook preventief te werk te gaan kan het draagvlak voor de bever behouden blijven.
woensdag 3 oktober 2012
Bevers extra kostenpost voor waterschappen
Vandaag in de regionale krant
Bevers extra kostenpost voor waterschappen
