donderdag 4 oktober 2012

BEVER GEEFT ZICH GEWONNEN

Bevers en landbouw, dat gaat niet altijd samen. Dat was ook gisteren al op mijn blog te lezen. De bever veroorzaakt door het bouwen van dammen waterschade in landbouwgebieden. 

Waterschappen hebben de plicht om het water op het juiste peil te houden. Bevers hebben daar soms een heel andere mening over en die twee belangen botsen soms. 

Vandaar dat een medewerker van het Waterschap Peel en Maasvallei (met overheidstoestemming, want de bever is een beschermd dier) bijna dagelijks de dam afbreekt die de bevers bouwen in een beek naast de Leunse Plas bij Venray.

Soms is de dam in één nacht zo groot geworden dat er een mechanische grijparm aan te pas moet komen. Maar rattenvanger Peter van Duynhoven denkt dat hij na een jaar langzaam de strijd gaat winnen van de bevers. Ze lijken zich gewonnen te geven en de dam die ze herstellen is niet meer zo indrukwekkend. Van Duynhoven kan het nu met zijn handen verwijderen. 

Dat deed hij vanochtend voor de camera van de regionale omroep L1, die komend weekend aandacht besteedt aan de overlast die bevers kunnen veroorzaken (zie krantenbericht op blog van gisteren).

Bij een andere beverdam in de Oostrumse beek demonstreerde Van Duynhoven hoe sterk zo'n bouwwerk is; hij liep er overheen.



Ook woordvoerder Inge Janssen van het waterschap werd geïnterviewd over de spagaat waarin het Waterschap verkeert. Enerzijds de belangen van de agrariërs en de plicht om droge voeten te garanderen; anderzijds de trots dat dit bijzondere knaagdier het zo goed doet in de regio. 

 

Door tijdig maatregelen te nemen en ook preventief te werk te gaan kan het draagvlak voor de bever behouden blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten