dinsdag 7 oktober 2014

Te vroeg donker en te laat licht om bevers te spotten


Om kwart over zeven 's morgens zit ik in de kano. Eigenlijk is het 'beverseizoen' voorbij, maar ik wil toch nog een keer proberen om een exemplaar van de door mij zo geliefde diersoort te spotten. 

Dus voor dag en dauw eruit, kou, wind en golven trotserend. Dat zijn nou eenmaal de gevolgen van mijn uit de hand gelopen passie. Ik reken nergens meer op, maar voordat herfst en winter hun intrede doen probeer ik me daar op voor te bereiden met, wie weet, een laatste beverontmoeting. 

Gelukkig heb ik tegenwoordig een cameraval, zodat ik in de periode met weinig daglicht toch nog af en toe een bever voor de lens heb. Strenge vorst wil nog wel eens een bever overdag naar buiten lokken voor een beetje zonnewarmte en een extra stukje schors voor de broodnodige energie. Hoogwater, niet leuk voor bevers, gunt mij soms het zicht op een bever. 

Ik ga er vanuit dat het seizoen om bevers waar te nemen er voorlopig op zit. Toch zie ik er deze morgen nog een. Een juveniel zwemt in mijn richting, ziet me en duikt een paar keer onder. Ik volg hem even, maar peddel dan in de richting waar hij vandaan kwam. Daar ligt een boom in het water, misschien zitten er nog een paar te vreten. Dat is niet het geval. Ik kano weer richting burcht. 


De jonge bever is ergens halverwege blijven steken en knabbelt nog wat aan het riet. Na een paar minuten heeft hij genoeg, zwemt verder naar de burcht en duikt er onder. 
Daar ligt de rest van zijn familie waarschijnlijk al lekker te slapen. Deze laatkomer gunde me nog een laatste blik. 

Nu even doorbijten en wachten tot in het voorjaar het licht weer terugkomt.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb hetzelfde gevoel. Licht en zon dan is er weer leven in de brouwerij. Maar je hebt toch maar mooi nog Bevers kunnen waarnemen. Was ik maar een beer dan kon ik die donkere dagen lekker in mijn hol kruipen en wakker worden in de lente.

    BeantwoordenVerwijderen