zaterdag 25 oktober 2014

Drie bevers tegelijk op cameraval

https://www.youtube.com/watch?v=mqbyyZ2PYbk&list=UU3W5PZYJ2rKpyEey5unFhpA

Met een gevoel van spijt laat ik mijn opblaaskano leeglopen. Daar heb ik in het afgelopen seizoen weer veer plezier van gehad bij het bevers spotten. Zelfs tijdens deze herfstvakantie lukte het nog een keer om op een ochtend bevers te zien, (zie vorige blog). 

Na die succesvolle ochtend deed ik nog een paar pogingen, maar verder dan knaaggeluiden en een staartklap ' s avonds in het donker, veel wind en gekleum 's morgens vroeg kwam ik niet. Nu zal het niet meer lukken. Ik berg de kano op tot ik hem in het voorjaar weer kan gebruiken.
Onze herfstvakantie op de boot is bijna ten einde. Gistermiddag voeren we naar de Hatenboerplas bij Roermond. Vlak voordat we aanlegden zag ik verse beversporen langs de oever. Daar liep ik naar toe en zag dat er diverse dunne boompjes tussen de andere waren blijven hangen. Voor de zoveelste keer hielp ik de bevers een handje door de verse takken en bladeren naar de grond te werken. En ik plaatste er mijn cameraval.

Ik verwachtte er niet veel van, maar was vanochtend stomverbaasd dat er zelfs wel drie bevers op 1 filmpje stonden. Zo te zien op de display een volwassen exemplaar met twee jongen, maar dat moet ik thuis op de computer eerst beter bekijken.
De twee kleine bevers gaan meteen te water en verdwijnen uit beeld, de derde snuffelt en knabbelt aan de takken die ik met mijn handen had beetgenomen.Ik had gedacht dat op deze locatie maar slechts af en toe een bever voorbij zou komen. Deze zomer nog had ik hier tevergeefs alle oevers nagekeken op zoek naar een burcht, want ik vond wel verse sporen.
De dichtstbijzijnde burchten zijn minimaal een kilometer ver weg. Zou er dan toch een nieuwe locatie dichterbij zijn of zijn deze bevers met z'n drie├źn hier naar toe gezwommen?

http://waarneming.nl/waarneming/view/89414327

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooie waarneming zo op de valreep. Erg leuk dat je drie bevers hebt kunnen vastleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bevers waarnemen met een infraroodcamera stopt in de winter niet. Sinds ik deze cameraval heb hoef ik de winter niet meer 'beverloos' door.

      Verwijderen