zondag 28 september 2014

Bever maakt zich kwaad
Soms kunnen bevers heel dom te werk gaan bij het omknagen van bomen. 
Dan blijven de bomen ergens tussen de takken van andere bomen hangen en zijn de lekkere blaadjes onbereikbaar. 

Zo was dat ook bij het boompje op het onderstaande YouTube-filmpje. Een lang, dun boompje. Een meter of 6/7 hoog met een stammetje van zo'n 9 cm doorsnee. 
Om de bever een handje te helpen heb ik het met enige krachtsinspanning losgekregen uit de takken en weten om te buigen naar een andere valrichting. Zo kwam het terecht naast een dikkere boom waaraan de bever al was begonnen met knagen. De cameraval stond er op gericht vanaf een andere boom. (zie foto)

Twee kansen dus om een bever te filmen, verder knagend aan de dikke boom of etend van het dunne boompje. Hij koos voor het laatste en liet het zich lekker smaken.

Op het filmpje heeft hij het stammetje al een keer doorgeknaagd en wil de rest meenemen. Dat lukt niet, hij maakt zich kwaad en besluit dan (net op het eind van het filmpje) om er eerst nog een deel af te knagen. 

Het trucje met het ombuigen van de verkeerd omgevallen boompjes haal ik wel vaker uit. Je kunt stellen dat ik de natuur manipuleer door de boom op de grond te laten vallen, maar ik vind het zonde om het onbereikbaar voor de bever ergens in de hoogte te laten verdrogen. Dat was immers de bedoeling niet. Meestal maakt de bever gretig gebruik van mijn manipulaties. 2 opmerkingen:

  1. Prachtige beelden van de bevers Willy. Ben net terug van vakantie dus vandaar de wat late reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos, hopelijk had je een fijne vakantie en kon je mooie natuurfoto's maken.

      Verwijderen