woensdag 12 februari 2014

BEVERKEUTELS (2)


Beverkeutels vind je bijna nooit, schreef ik in mijn vorige bericht. Een uitzondering daarop is de winterperiode. Als het erg koud is verblijven bevers wat minder lang in het water en meer op de oever, om niet al te veel warmte te verliezen. Ze moeten toch af en toe buiten de burcht wat eten zoeken en hun behoefte doen, daarna kruipen ze snel weer dicht tegen elkaar aan in hun onderkomen.
 
Tot mijn spijt is er deze winter geen enkele sprake van ijs en sneeuw. Ik mis het om op zoek te gaan naar winterse beversporen en bovendien ben ik een schaatsliefhebber.  Twee redenen dus om jaloers te zijn op mijn in Noorwegen wonende zus.

De winter van 2013-2014 kent in midden en noord Noorwegen weinig neerslag, maar wel vorst. In de weekenden trekken mijn zus en zwager op de schaats over rivieren en bergmeren en sturen me dan foto's om van te watertanden.

Dit weekend vonden ze in de buurt van een beverburcht keutels op het ijs. Ze twijfelden over de herkomst, maar ik denk wel dat het beverkeutels zijn. De bever heeft ze daar neergelegd toen het zwarte ijs nog water was. Het witte ijs lag er al eerder. Op die rand zat hij te eten en poepte ondertussen. 

 De vorm is wel wat anders dan de beverkeutels die ik vond (langgerekter, net als bij een vos), maar de inhoud lijkt wel hetzelfde. De draden die er aan hangen lijken een beetje op haren, maar het zijn langharige mosdraden die uit de bomen zijn gewaaid. Ze bleven in de keutels hangen en vroren eraan vast. Er zit ook zo'n mosdraad vast in het ijs.


Als het ijs weg dooit zullen ook deze keutels in de diepte verdwijnen.3 opmerkingen:

 1. Interessante info over de beveruitwerpselen. Tof dat je zus in Noorwegen woont, ik neem aan dat je daar vaak te vinden zal zijn.
  Nog bedankt om een volger van mijn blog te worden.
  Met vriendelijke groet,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je blog ziet er mooi uit, dus dat volg ik graag. Vandaag ben ik even bij De Kink geweest om mijn cameraval weg te halen. Er stond 3 x 1 bever op, vanmorgen vroeg gefilmd. Op weg ernaar toe zag ik in de woonbotenhaven bij Schipperskerk ook al beversporen. Het moet niet gekker worden.....! Foto's zijn te zien op waarneming.nl (ik zet niet alles op mijn blog, want dan valt er elke dag wel wat te melden)
   Ik heb zo'n vermoeden dat we elkaar wel een keer ergens in het veld zullen tegenkomen.
   Groet van Willy

   Verwijderen
  2. Mooi dat je weer bevers hebt kunnen vastleggen bij De Kink. Ik ga zo kijken bij waarneming.nl. En dat zou leuk zijn elkaar spontaan ergens tegen te komen :-)

   Verwijderen