zaterdag 22 februari 2014

Bever sjouwt nog steeds met modder


Een koude winter is het niet en in de beverburcht is het vast aangenaam warm, maar de bever van de Teggerse Plas bij Ohé en Laak sjouwt nog steeds met modder om zijn onderkomen mee te onderhouden. Vier nachten hing mijn cameraval bij een burcht en uit de opnamen blijkt dat de bever ijverig doorgaat met het dichten van zijn burcht. Talloze filmpjes staan erop waarop de bever modder naar boven sjouwt. Helaas verdwijnt hij meestal snel buiten beeld, dus voor gebruik in een nieuwe beverdocumentaire heb ik er niet zoveel aan. Leuk, is het wel.


Bever met modder, Ohé en LaakVia bovenstaande link kun je de bever bezig zien. Deze bever heeft een stukje uit zijn staart en is volgens mij het mannetjesdier van deze burcht. Ik heb hem vaker gezien en weet dat het vrouwtjesdier hier een complete staart heeft.

 


Nadat ik de cameraval had gecontroleerd ging ik nog bij een paar andere beverlocaties kijken. Bij de Molensteense Plas bij Stevensweert heeft de burcht te lijden gehad van hoog water en vertoont grote gaten. Maar er zijn diverse andere plekken rond de plas waar de bevers kunnen slapen in oeverholen. Ik had niet gedacht dat ze nog in de verwaarloosde burcht zouden zitten, maar toen ik door een gat naar beneden keek zag ik de prachtige bruine vacht van een beverrug. 
 

Voordat ik mijn camera kon pakken was de bever al vertrokken, geschrokken dus. Ik heb hem niet zien zwemmen en hij kwam ook niet terug op deze plek, waar houtsnippers op de bodem lagen als bedje. Ik denk dat deze bever linea recta naar een oeverhol is gezwommen om verder te slapen. 

Bij Plan Stevol aan de oostkant van Ohé en Laak ging ik de burcht bekijken waar ik in de zomer voor het laatst was. De burcht was nu flink opgehoogd en er waren maar liefst drie bijburchten bijgebouwd, vlak ernaast. 

Dat mag ook wel, want dit is een grote familie. Vorig jaar zag ik er vijf tegelijk, terwijl er ook nog twee jongen waren dat seizoen. Maar eind september lag er een dode bever (ik denk een subadult) in de buurt van deze burcht. Dat kan er een uit deze familie zijn geweest, maar ook een indringer.2 opmerkingen:

  1. Ik zal wel met mijn neus kijken, ik heb bij Ohé en Laak wel sporen van de bever gezien maar de burgt nooit kunnen ontdekken. Maar dat kan ook zijn omdat ik altijd omhoog kijk naar de vogels ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Roos, de burcht bij de Teggerse Plas bevindt zich aan de Maaskant, langgerekt en hoog opgebouwd vanaf de oever van de plas. Bij hoogwater kunnen ze in het bovenste deel zitten. Als je over de dijk loopt en richting plas kijkt kun je hem niet missen.

    BeantwoordenVerwijderen