donderdag 5 april 2012

Verschil moet er zijn...

In het begin van m'n 'bevercarrière' wilde ik me nog wel eens vergissen en zag ik elk knaagspoor aan voor een beverspoor (op de foto hiernaast is duidelijk het spoor van een bever te zien). Later bleek mij dat er ook sprake is van 'instinkers'. 
Konijnen bijvoorbeeld gaan in strenge winters bij voedseltekort aan bomen knagen. 
Meestal niet dieper dan de bast en beginnend vanaf de grond. Hun sporen zijn keurig gerangschikte smalle streepjes in de boom. Er liggen ook geen houtsnippers onder de boom, zoals bij bevervraat. 
Paarden, die kunnen er ook wat van. Op de grond liggende takken en bomen worden door hun tanden bewerkt, want ook zij houden van boombast. Aan hun sporen is goed te zien dat het niet van de bever is. De tandafdrukken zijn duidelijk breder en het knaagwerk ziet er wat rommeliger uit. 
 
Ook hebben ze niet de behendigheid die de bever heeft om de tak rondom af te knagen. Paarden bewerken alleen dat deel waar ze makkelijk bij kunnen. En als dat deel erg ver boven de grond is, zoals op de foto van de boom, dan is alleen door de hoogte van de sporen al duidelijk dat het niet van een bever is.Dus: Niet alle knaagsporen zijn beversporen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten