donderdag 27 april 2017

Beverseizoen komt langzaam op gang

Dit is natuurlijk een onzintitel....."Beverseizoen komt langzaam op gang"! Het beverseizoen komt in hetzelfde tempo op gang als andere jaren, maar het voelt dit jaar alsof het heel traag gaat. Dat komt door het koude weer, niet bepaald uitnodigend om in de kano te gaan zitten of op de oever te gaan staan kleumen. 

Ik heb het beiden al wel enige keren geprobeerd, maar erg succesvol was het niet. Beveren vanuit de kano heeft met zoveel wind niet veel kans van slagen. Je bent voortdurend bezig met de peddels om de kano enigszins in positie te houden. De golven maken fotograferen lastig, laat staan filmen. Dan krijg je schokkende beelden.


Gister- en eergisteravond heb ik in de buurt van Sittard aan een plas gezeten. Geen bevers gezien, die worden hier wel erg laat wakker. Wel een dodaars en ijsvogels en een bui op mijn kop.Afgelopen weekend was tot nu toe het meest succesvol. Vanaf de jachthaven in Stevensweert ging ik kanoën in de ochtendkou. Daar zit een bever (waarschijnlijk alleenstaand) vlak bij de jachthaven in een oeverhol. Die zag ik om 06.40. 


 
Twintig minuten later zag ik twee bevers in de buurt van de Huiskensplas, van de familie die daar leeft in een grote burcht. Eigenlijk heeft de bever bij de jachthaven een te klein territorium, met te weinig voedsel om hier een gezin te stichten. Dat wordt dan ruzie met de familie in de Huiskensplas. 

Die ruzie is er al eens geweest, in 2015. Toen woonden er 2 bevers bij de jachthaven, waarvan er één na een territoriumgevecht is gestorven aan geïnfecteerde bijtwonden (toegebracht door zijn rivaal). De bever die ik er zag is waarschijnlijk nog de overgebleven partner van toen.Volgende week ben ik weer veel op het water en de weersvooruitzichten lijken gunstig om lekker te 'beveren'. 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten