donderdag 19 januari 2017

Beverfamilie uit Beesel heeft nieuwe stek

Ooit zouden de bevers zelf wel hun weg hebben gevonden naar het Reindersmeer tussen Bergen en Knikkerdorp, maar nu zijn ze een handje geholpen. Een hele beverfamilie heeft hier een nieuw leefgebied gekregen. Het zijn de bevers die niet meer gewenst waren in een ander deel van Limburg, namelijk bij kasteel Nieuwenbroeck bij Beesel. Daar veroorzaakten ze door hun gegraaf tussen kasteelgracht en beek schade aan de fundamenten van het monumentale gebouw. Het water liep namelijk weg. 


Dus werd door de rattenvangers van het Waterschap Limburg (toen nog Waterschap Peel en Maasvallei) de hele familie gevangen, stuk voor stuk. Ze werden in een leefkooi geplaatst totdat de familie compleet zou zijn. Ze haalden zelfs de landelijke televisie. Het Zapp-weekjournaal wijdde er een leuk item aan. Zelf mocht ik er ook komen kijken toen de rattenvangers de kooien controleerden en de bevers vers voer brachten. (zie bericht en foto van 13-12-2016). Maar de rattenvangers waren niet scheutig met informatie. De plek waar de bevers naar toe zouden gaan bleef geheim, want de betreffende natuurorganisatie wilde geen extra toeloop als de dieren zouden worden geplaatst.Nu is dus duidelijk waar hun nieuwe leefgebied is: het Reindersmeer, dat in bezit is van het Limburgs Landschap. Hier zijn hun verse sporen te vinden. Het is een hoog gelegen zandplas, achter een sluis die een verbinding heeft met het Leukermeer. Het bezoekerscentrum bevindt zich bij de sluis. Op zoek naar een nieuw territorium had een ondernemende bever met gevaar voor eigen leven vanuit de Maas of het Leukermeer ook een keer deze plek kunnen bereiken, maar dan had deze een weg moeten oversteken en een flink stuk over land moeten lopen, om de sluis heen. 

In de week voor Kerst 2016 zijn ze er naar toe verhuisd. Daar is, begrijpelijk, geen ruchtbaarheid aan gegeven. Het heeft dus even geduurd, voordat er melding werd gemaakt van de eerste sporen. De extra toeloop die nu mogelijk plaatsvindt zal de bevers niet verstoren. Die liggen overdag lekker in hun hol te slapen en komen pas naar buiten om te eten als het allang donker is. Misschien laten ze zich in de zomer zien, wie weet kunnen de mensen vanaf het terras van het bezoekerscentrum hun koppen door het water zien schuiven.
 
De beverfamilie waaraan nu deze plek is toegewezen krijgt een ruim leefgebied in de schoot geworpen. 
Dit is naar verwachting meteen de allerlaatste beverfamilie die dit geluk ten deel valt. Nu zijn alle geschikte plekken in Limburg nagenoeg bezet. Voor overlast veroorzakende bevers volgen in de toekomst andere maatregelen, die minder prettig zijn voor de bevers.


 
 Gisteren ben ik bij het Reindersmeer wezen kijken, nadat ik een sporenmelding kreeg via Waarneming.nl en Twitter. 

Ik vond verse knaagsporen, hoog boven het water langs het wandelpad, knaaghoutjes in het water beneden, enkele vraatsporen aan wilgenstruikjes op twee eilandjes en een vers geurmerk. Dat betekent dat de bever zich dit territorium toe-eigent en pottenkijkers niet welkom zijn. Mooi, dacht ik, weer een nieuwe vestiging. Ik had toen nog niet door dat het om de beverfamilie uit Beesel ging. Vandaag viel het kwartje. 
1 opmerking:

  1. Hallo Willy, eind goed al goed voor deze beverfamilie. Mooi verslag!
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen