zaterdag 31 december 2016

Burchtingang ligt bloot

Het kapotvaren van de stuw bij Grave door een vrachtschip heeft niet alleen gevolgen voor de scheepvaart. Ook bevers zijn de dupe. Het waterpeil in de Maas tussen Sambeek en Grave is 3 meter gezakt. Verschillenden burchtingangen in dit gebied zijn bloot komen te liggen. De bevers kunnen nu niet meer ongezien hun onderkomen in en uit gaan. En, nog belangrijker, ze voelen zich minder veilig. Nu lopen hier vermoedelijk geen wolven rond, maar anders zouden ze nu wel een lekker beverhapje kunnen bemachtigen. Er zijn wel andere dieren die het de bever lastig kunnen maken, zoals vossen en marters. En wat te denken van de mens....?

 
 


Vandaag ging ik met manlief kijken bij één van de getroffen burchten. In het zand is goed te zien waar de bevers onder normale omstandigheden in- en uitzwemmen. Daar hebben zich twee geultjes gevormd. De takken die boven de ingang hangen zijn nu door de zwaartekracht naar beneden gezakt. Als ze normaal gesproken onder water liggen komt de burchtingang beter vrij. Het kan ook zijn dat hij er nu wat extra takken heeft opgelegd om de burchtingang verder richting het water te krijgen en bij wijze van spreken de deur achter zich heeft dichtgetrokken.

 
 Ik zag maar weinig pootafdrukken bij de ingang. Misschien durven ze nu niet zo goed naar buiten. Bovendien gaat het wat lastiger dan wanneer de takken meer in het water drijven. Als de situatie lang duurt zullen ze toch echt de burcht uit moeten, op zoek naar voedsel. Ik hoorde ze wel even piepen, dus ze zitten binnen. Hopelijk duurt deze situatie niet te lang, niet voor de bevers, niet voor de bewoners van woonboten en niet voor de beroepsvaart.

Aanvulling 17-01-2017: Bijgaand ook nog een foto van de normale situatie. Ik ga binnenkort weer eens kijken hoe het de bevers hier vergaat. 

1 opmerking:

  1. Hallo Willy, voor jou en je man en dierbaren een gelukkig 2017 gewenst met nog veel mooie bever momenten. Ik hoop dat deze ellende voor de bevers gauw over zal zijn. Alhoewel ik begrijp uit de nieuwsberichten dat het nog wel even kan duren.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen