zondag 6 november 2016

Oneerlijke strijdAl zeker drie jaar woont er een eenzame bever in één van de beken bij mij in de buurt, middenin het agrarisch landschap. Naast de beek lopen soms koeien, maar op de meeste plekken is er een strook natuur langs de beek. Op veel plekken langs de beek zie je ingestorte holen. 
 


Steeds als het plafond boven zijn onderkomen inzakt, graaft hij een nieuw hol. De bever heeft maatregelen genomen om het waterpeil in de beek op te krikken. Niet 1x, niet 2 x, nee talloze keren heeft de bever er een dam gebouwd en telkens weer komt het Waterschap met een grote machine om de dam te verwijderen of te verlagen. Meestal is er (ik denk gemakshalve) sprake van totale verwijdering en zakt het waterpeil drastisch. 
 
Het is een ongelijke strijd van een bever met slechts zijn poten en tanden tegen die grote machines. Toch geeft hij het niet op. Steeds weer begint hij van voren af aan, soms op dezelfde plek, soms op een nieuwe plek. 
 
 

Tien dagen geleden hing ik mijn wildcamera op. Het water stond toen op een treurigstemmend laag peil. Nog geen 10 cm water over om in te zwemmen. Vandaag was ik er weer en de bever had het klaargespeeld om het water 40 cm op te stuwen. Op mijn wildcamera kwam hij een paar keer voorbij met een tak. Opnames van een etende bever waren er niet bij. Nauwelijks tijd gehad misschien om te eten; er moest gebouwd worden. 
 
 Langs de beek wemelt het van de beversporen. Sommige bomen liggen al jaren plat, maar er is ook veel vers knaagwerk. Het zou mooi zijn als deze hardwerkende eenling een partner kreeg. Het zou nog mooier zijn als niet steeds zijn dam werd vernield. Maar ik heb er een hard hoofd in. Het Waterschap zegt dat ze zich aan de regels houden, maar ik waag dat te betwijfelen. 
 
 

Vandaag ontdekte ik elders in dezelfde beek nog een dam, verse knaagsporen en een kleine burcht. Er is een eenling bij gekomen. Waarschijnlijk eentje van hetzelfde geslacht, anders waren ze wel gaan samenwonen. Benieuwd of deze nieuweling het leven net zo moeilijk wordt gemaakt als zijn buurman.

 

Ik snap dat er rekening moet worden gehouden met de boeren, dat ze met hun tractoren het land moeten kunnen berijden, dat hun koeien geen poten moeten breken doordat ze in een beverhol zakken. Maar daar is hier helemaal geen sprake van; er is een ruime strook natuurgebied naast de beek. Laat die bever toch met rust!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten