zaterdag 19 november 2016

Ingrijpen in beverpopulatie komt steeds dichterbij

http://www.1limburg.nl/maak-van-de-bever-een-streekgerecht?utm_source=facebook_1limburg&utm_medium=social_media&utm_campaign=facebook_clicks&utm_content=maak-van-de-bever-een-streekgerecht

Via bovenstaande link lees je dit verhaal over het mogelijk afschieten van bevers. Mijn reactie hierop zal sommigen misschien verbazen. Hoe afschuwelijk ik het ook vind, ik denk dat we de beverpopulatie niet ongestoord kunnen laten uitbreiden. 

Het is geen leuk bericht, maar het zou best eens echt kunnen gebeuren. Wanneer er niet wordt ingegrepen loopt het uit de klauwen. Als ze dan toch moeten worden gedood kun je ze beter opeten dan vernietigen. Ik weet dat veel mensen geschokt zijn bij zo'n bericht en dat ben ik zelf als beverliefhebber ook. Toch ben ik ook nuchter genoeg om onder ogen te zien dat er in een dichtbevolkt land als Nederland gewoon moet worden gereguleerd. 
Reguleren is een ander woord voor: afschieten. Ik vind wel dat daar dan mensen voor moeten worden opgeleid en kennis moeten hebben van de leefwijze van de bever. Je kunt daar niet zomaar iedere jager op afsturen. Dan zou te veel stress opleveren bij de bevers.
Er zullen door de provincie gebieden worden aangewezen waar ze ongestoord mogen leven en in sommige andere gebieden worden ze geweerd door het gebied onaantrekkelijk te maken. In uiterste noodzaak zullen ze worden gedood. Met dat plan (beverprotocol) heeft het (door ons zelf gekozen) provinciebestuur ingestemd. Dit wordt begeleid door ecologen, biologen en noem maar op.
Ik zal als beverliefhebber natuurlijk wel blijven opletten of dat zo diervriendelijk mogelijk gebeurt. Velen zullen me voor de voeten werpen dat doden NOOIT diervriendelijk is. Dat klopt. Toch moet het gebeuren, is mijn mening. We eten ook het vlees van door Natuurmonumenten uitgezette Galloways en dergelijke. Die dieren hebben een goed leven gehad in de natuur en zo zal het ook met sommige bevers gaan.

Ik spreek niet namens het waterschap of namens boeren. Ook niet namens de Dierenbescherming of Partij van de Dieren. Ik spreek namens mezelf op grond van wat ik tegenkom in het veld. Ook mij baart de plek die een bever uitkiest soms zorgen. Ik vind bevers fantastische dieren. Zij volgen hun instinct en kunnen er niets aan doen. Liefst zou ik voor de bevers willen dat ze op alle plekken die ze uitkiezen ongestoord hun leven mogen leiden, maar dat gaat nu eenmaal niet in Nederland.
Sommigen roepen dat we nooit bevers hadden moeten uitzetten, maar als Nederland dat niet had gedaan dan waren ze vanzelf gekomen vanuit Duitsland (Eifel) en de Belgische Ardennen.

3 opmerkingen:

 1. Hallo Willy, het zat er inderdaad aan te komen. Ik hoop met je mee dat het onder streng toezicht op een goede manier zal gebeuren als het eenmaal zover is.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk zijn er niet te veel bevers maar gewoon te veel mensen. Gelukkig roept er niemand op (op een of andere extremist na waarschijnlijk) tot het afschieten van het teveel aantal mensen, waarom gebeurt dat dan bij andere dieren wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, als ik het antwoord op dit dilemma had dan waren we al een heel stuk verder. Zolang de mens zich boven alle andere levende wezens waant zal het een groot probleem blijven.

   Verwijderen