zaterdag 4 juni 2016

Overijssel wil geen Limburgse bevers

"NEE, DANK U. WIJ HEBBEN AL."
Overijssel wil geen Limburgse bevers. Ze waren in de aanbieding, maar het aanbod is afgeslagen. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Voor je het weet zitten ze op plekken waar ze de gemeenschap op kosten jagen. Daarvan zijn voorbeelden genoeg te noemen, zoals natschade door dammenbouw, waardoor de waterstanden te hoog worden. Te laag kan ook, zoals onlangs nog bij een kasteel in Beesel. Daar liep het water uit de kasteelgracht weg ten gevolge van graverij door bevers. Graafschade veroorzaakt soms ook inzakkende taluds van beken en waterlopen. In het Brabantse Waalwijk veroorzaakten bevers gevaarlijke schade aan dijken. (Zie bericht van 1 juni 2016)
Natuurlijk is de bever nog steeds mijn favoriete dier, maar ik zie ook de keerzijde wel. Reguleren zal noodzaak worden. Dat moet volgens de wet, het zogenaamde 'Beverprotocol'.  Het is ook volgens dat protocol dat Limburg de overtollige bevers nu aanbiedt aan Overijssel. Die willen ze niet, dus moet men op zoek naar een andere provincie die wel interesse heeft. Zeeland misschien? Of Noord-Holland? En wat als ze allemaal "nee" zeggen? Dan gaat het straks echt over reguleren, doden dus?


Limburgse bevers niet naar Overijssel

De bevers die de afgelopen tijd in Limburg gevangen zijn komen niet naar Overijssel. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een verzoek daarvoor afgewezen omdat dat het risico op schade in de provincie zou verhogen.

Afgelopen tijd heeft de provincie Limburg bevers gevangen omdat zij schade veroorzaken aan waterkeringen en dijken. De provincie Limburg zet in op het vangen en verplaatsen van bevers. In Limburg is echter al het geschikte leefgebied voor de bever bezet. Daarom heeft de provincie Limburg aan Gedeputeerde Staten gevraagd of zij bereid zijn bevers uit Limburg in Overijssel uit te laten zetten.

Gedeputeerde Staten hebben dit verzoek afgewezen. De verspreiding en het aantal bevers neemt zowel landelijk als in Overijssel toe. Gezien de ontwikkelingen in andere provincies is het niet ondenkbaar dat er ook in Overijssel op termijn schade door bevers op zal treden. Door bevers in Overijssel uit te zetten neemt het risico op schade toe.

bron: Provincie Overijssel, 31/05/16

Wil je meer weten over bevers? Bestel dan mijn dvd voor 10 euro. Stuur een mail naar willydekoning@home.nl en ik stuur je alle informatie over de dvd. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten