zaterdag 13 juni 2015

Beverrat in de Schinveldse Bossen


Op waarneming.nl zag ik een melding van een bever in de visvijvers van de Schinveldse Bossen. Heel bijzonder. Foto erbij van knaagsporen aan de wilgenstruiken. Ik sprong meteen op mijn fiets om poolshoogte te nemen en ja hoor, het waren echt knaagsporen. Ik blij! 
In mijn buurt had ik de laatste maanden bij de Rode Beek al vaak verse vraat gezien. Wie weet was hetzelfde dier nu doorgestoomd richting Schinveld.

Vanavond om 8 uur stond ik natuurlijk aan de waterkant om de bever waar te nemen. Lang hoefde ik niet te wachten. Om 10 over 8 was hij er al. Een klein, donker exemplaar. Toen hij het klikken van mijn fotocamera hoorde verdween hij weer om pas na een half uur terug te komen. 

 


Bij de tweede ronde begon hij heel voorzichtig en hield de oever waar ik had gestaan nauwlettend in de gaten. Na een minuut of tien heen en weer zwemmen klom hij bij een gat in de beschoeiing omhoog. Ik kon het net niet goed zien en ik was zo dom geweest om de verrekijker thuis te laten. Even later zat hij bovenop de beschoeiing tussen het gras en maakte ik weer wat foto's. 

Ingezoomd op de display van mijn camera zag ik het aan de lichtgekleurde neerhangende snorharen: een beverrat. Zijn staart had ik niet gezien bij het uit het water klimmen, maar de snuit vertelde me eigenlijk al genoeg. Geen bever dus, hoewel het gedrag er verdacht veel op leek. Beverratten knagen ook aan wilgenstruikjes. De vergissing is snel gemaakt. Op 30 mei schreef ik er nog een blog over. 

Het had gekund. Via de Rode Beek gaat het ook vast wel een keer gebeuren, een bever in de Schinveldse Bossen.


2 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal Willy. En dat er een bever gaat komen zal zeker gebeuren.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen