maandag 22 juni 2015

Bever in de Rode Beek


 
Maandenlang al zie ik telkens verse beversporen bij de Rode Beek, niet ver van mijn huis. 

Drie kilometer stroomafwaarts zit een bever in de vijver van Parkbos Millen. Die huist daar al jaren. In zijn of haar eentje. In het najaar gaat deze bever wel eens de Rode Beek op, richting maisveld om daar lekker te snoepen. 

Ook zag ik een keer bevervraat in de Rode Beek op de plek waar ik het ook de laatste maanden aantref. Toen dacht ik nog dat het een eenmalig bezoek was van de 'Millenbever'. Maar mijn vermoeden dat het misschien om een andere bever zou gaan werd steeds sterker. Zoveel verse sporen, dat zou de bever uit Millen toch niet steeds helemaal op deze plek komen doen?
Geregeld ga ik naar de Rode Beek om even te controleren of er nieuwe sporen zijn. Dat wordt steeds lastiger, het hoge gras belemmert het uitzicht op de oevers steeds meer. Op een kale plek zie ik, 21.00 uur, een klein stukje van de beek. Er verschijnen kringen in het water. Een eend? Een rat? Nee, de kringen zijn te groot. Zou het waar zijn, zou de bever er zitten? 

De begroeiing belemmert elk uitzicht op het dier dat daar zit. Maar kennelijk hoort hij mij, duikt onder en steekt zijn neus aan de andere kant van de beek heel voorzichtig omhoog. De snuit verschijnt boven water, de halve kop, een beetje bewegend en lucht opsnuivend zoals ik dat van mijn favoriete knaagdier herken. Ja hoor, een bever! Ik maak een vage foto met mijn compactcamera.

Een kleine plons in het ondiepe water en weg is hij weer. Nu nog op zoek naar een hol of burcht. Daar moet ik een paar maanden mee wachten tot de begroeiing weer afsterft.

Dit is voor zover ik weet de derde bever die dit deel van Limburg heeft weten te bereiken. Naast de bever bij Millen zit er één in de Vloedgraaf bij Susteren. Om hier te komen moeten ze bij Aasterberg via een sifon onder het Julianakanaal doorzwemmen. Een hachelijke onderneming voor een bever! 

Hopelijk volgen er meer. De drie die het tot nu toe aandurfden zijn volgens mij nog alle drie solitair levend. Een hele beverfamilie, dat zou leuk zijn.

4 opmerkingen: