dinsdag 7 april 2015

Bevers filmen voor 'Holland-Natuur in de Delta'


Na het grote succes van de bioscoopfilm 'De Nieuwe Wildernis' is filmmaatschappij EMS nu bezig met de natuurfilm: 'Holland-Natuur in de Delta'.

In deze film staan vijf dieren centraal: De vlinder pimpernelblauwtje, de stekelbaars, de zeearend, de haas en....je voelt het al: de bever. 

Via dit blog en mijn films op YouTube is de uitvoerend producer van EMS-films bij mij terechtgekomen. Ik mag meehelpen met bevers filmen, omdat ik volgens hen: 'een van de weinigen ben die bevers bij daglicht voor de lens krijgt'. Ik heb een camera te leen die in bioscoopformaat filmt en ben daar al een paar weken mee aan het oefenen. Ik stond al diverse keren (vergeefs) aan de waterkant voor mooie bevershots. Het weer werkte ook niet echt mee. 

 
Gisteravond was het eindelijk zover dat ik er met de kano op uit kon trekken. Na vijf kwartier wachten was het al bijna te donker toen om 20.15 uur een bever zijn kop boven water stak. Toch heb ik nog wat shots kunnen maken. De camera ziet meer in de schemering dan mijn eigen ogen.  Bij het terugkijken van de beelden op de computer ontdekte ik dat de bever op deze foto een vrouwtje is, ik zag een tepel. Daarmee ontkracht ik mijn eigen bewering op mijn laatste dvd, waar ik zeg dat buiten de zoogperiode aan de buitenkant niet is te zien of het om een mannetjes- of vrouwtjesbever gaat. Deze keer zag ik het wel.


Vanmorgen zat ik bij het ochtendgloren in de vrieskou al weer in de kano, het ijs was op de randen vastgevroren. Een enorme dichte mist hing boven het water. Ik moest de bever zoeken met mijn oren. Ik zocht bij twee verschillende beverlocaties, maar niks gevonden.

Het wordt steeds langer licht, dus er volgen nog genoeg kansen. De uitvoerend producer vond deze eerste shots al erg mooi. Zelf ben ik nog niet zo tevreden, maar natuurlijk wel blij met een tevreden producer. Op naar betere shots.

'Holland, Natuur in de Delta' komt in september in de bioscoop. In deze film wordt de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse natuur in het rivierenlandschap belicht en de strijd van de mens tegen het water. In recente tijd wordt de natuur niet langer als vijand beschouwd en zoekt de Nederlander naar een manier om haar immense creatieve kracht te benutten en zo het evenwicht te herstellen.

2 opmerkingen:

  1. Fantastisch voor je Willy en wat een eer!!!!
    Ik hoop dat je nog veel mooie beelden kunt vastleggen.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen