donderdag 26 februari 2015

Veel Limburgse beken bevolkt door bevers

De Limburgse bevers rukken massaal op in de kleinere beken. Is het water niet diep genoeg? Dan maken ze het diep genoeg met de bouw van een of meerdere dammen. 

Dat is niet altijd tot vreugde van boeren en de waterschappen. 

Deze week was ik bij zo'n beek waar de dammen waren verwijderd (Maasnielderbeek bij Roermond), het waterpeil was er minimaal 30 cm gezakt. 

Vlak naast de beek zag ik holingangen van (waarschijnlijk) een kleine dassenburcht. De dassen zijn op hun beurt waarschijnlijk  wel weer blij dat het waterpeil is gezakt. Ik zag trouwens geen verse sporen van dassen bij de holingangen. 


Onderstaand een aantal foto's van beverlocaties bij kleine beken. Een greep uit de vele vestigingen die er zijn langs de Limburgse beken. De plekken die ze kiezen zijn niet altijd geschikt voor een hele beverfamilie. Soms is na een tijdje het voedsel al op en verkast de bever weer, soms wordt herhaaldelijk de dam verwijderd (legaal of illegaal) waardoor de bever het voor gezien houdt. 
Sommige plekken liggen in zo'n uithoek dat er geen andere bever die kant opkomt en de bever noodgedwongen vrijgezel blijft. Het kan ook zijn dat een potentiƫle partner de plek niet geschikt vindt.Vlootbeek, Montfort  Vloedgraaf, Nieuwstadt-Susteren

Pepinusbeek, Mariahoop

 

Vlakwater, Nederweert-Eind 
Rode Beek, Sittard


 

Keversbroek, Kelpen-Oler 
Kingbeek, Illikhoven

3 opmerkingen: