donderdag 4 september 2014

Bevers doen zich tegoed aan mais


Het is weer de tijd van 'opvetten'. Met het oog op de komende winter is voor veel dieren de herfst een periode om flink te schransen. 
Dat is bij de bever niet anders. Daar waar hij kan doet hij zich, naast zijn gewone menu, tegoed aan landbouwgewassen. Bieten en mais zijn populair. Wie er oog voor heeft ziet hier en daar de sporen daarvan. 
 
Een wissel vanuit het water naar een bieten- of maisveld, ligt vaak bezaaid met verloren bladeren of hele stengels. De bever kiest er meestal voor om niet meteen ter plekke zijn lekkernij te verorberen, maar sleept er eerst mee naar de oever om het daar te eten. Bij onraad is hij dan snel veilig.


Erg zuinig met zijn voedsel is de bever niet, helaas. Hij steelt meer van de boer dan hij opeet. Her en der liggen bieten en maisstengels die hij achteloos laat liggen. Daarmee verraadt hij zichzelf. Soms drijven ze met de stroom mee naar elders. 



Als ik ergens een maisstengel in een beek zie drijven of een suikerbiet zie slingeren gaan meteen mijn alarmbellen rinkelen. Waar komt dat vandaan???


Zo heeft al menig verdwaalde biet of maisstengel mij op het spoor van de bever gezet. 
Vorig jaar hing ik mijn cameraval op bij een bietenwissel naast de Swalm. Bingo! 
Een stelende bever gefilmd.




Op een andere plek liep een bever op een nacht 12 keer met een maisstengel naar het water.  Dat gaat op den duur aardig in de papieren lopen als de boer dat wil declareren. 
De Limburgse boeren zullen er niet al te blij mee zijn. Zeker niet dit jaar, omdat de overvloedige regenval veel gewassen (vooral bieten) heeft bedorven.

 

Let dus goed op als je in het veld bent. Wie weet zet een maisstengel of bietenblad je op het spoor van een bever.





1 opmerking:

  1. "Aan een boom zo volgeladen mist men een twee pruimen niet". Daar kunnen die bevers toch niet tegenop eten zoveel mais als er op de velden staat. Wel weer een leuke wetenswaardigheid. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen