vrijdag 4 juli 2014

Over het handhaven van regels


Een paar weken geleden stond ik een avond te 'beveren' bij de Teggerse Plas bij Ohé en Laak. Er was ook nog een andere beverliefhebber die de bevers wilde fotograferen. Hij vertelde me dat hij een onaangenaam gesprek had gehad met enkele vissers die aan de andere kant van de plas zaten te hengelen, hard praatten en luide muziek lieten horen.
Om 5 minuten over 10 kwamen er 2 BOA's (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) naar ons toe die ons sommeerden het terrein te verlaten. Het was namelijk 1 minuut na zonsondergang. Met stoom uit mijn oren heb ik mijn boeltje gepakt en ben als de wiedeweerga vertrokken. Ik kookte. De vissers zaten er nog.

Later vernam ik via de andere beverliefhebber dat de vissers de politie hebben gebeld over ons. Zij stuurden als ik het goed heb begrepen de BOA's naar ons toe. Ik weet niet waarom de politie meende dat wij in overtreding waren en de vissers niet. Ik weet wel dat ik ga proberen om ontheffing te krijgen van de plicht natuurterreinen te verlaten, net op het moment dat de (jonge) bevers zich het beste laten zien. 
Ik verniel niets, ik kwel geen dieren, ik maak geen lawaai (ik zou wel gek zijn), ik laat geen rommel achter en ben niemand tot last. Ik probeer met mijn films, mijn boek, mijn blog en mijn lezingen bij andere mensen liefde voor de natuur en voor de bever over te brengen.

Dan nu de andere kant van het verhaal:
Bij Roermond is de Noordplas een gebied dat verboden is voor motorvaartuigen, behalve voor de boten van de Reddingsbrigade. Als je er toch wilt invaren zie je met grote letters op de brug staan: Verboden invaart. Ik ging er op een avond naar toe met de kano om te 'beveren' en zag er wel dertig boten in alle soorten en maten. De volgende morgen vroeg was ik er weer, nog steeds enkele boten. Men had er zelfs overnacht. Ik vroeg me af hoe zoiets zo ontzettend uit de hand kan lopen. Gebrek aan controle?

In mijn blog heb ik al een aantal keren mijn beklag gedaan over speedboten die hard varen op plekken waar dat verboden is. Ze vergallen heel vaak mijn plezier zodat ik weer eens lig te klotsen en niet kan fotograferen en al helemaal niet filmen. Gisteravond was het weer raak. Van de 2,5 uur die ik in mijn kano zat heb ik misschien 20 minuten stil kunnen liggen. Dit soort situaties is echt schering en inslag. Waar zijn de ordehandhavers?

Vanavond stond ik te 'beveren' bij de Worm. Het duurde lang voordat de bever kwam, maar toen liet hij zich ook mooi zien. Helaas kwam op dat moment de zoveelste hondenbezitter langs met een niet aangelijnde hond. Of twee honden, of drie honden, of vier. Geen enkele hondenbezitter passeerde me met een aangelijnde hond. Waar zijn de handhavers van de regels? Waarom loopt dit zo uit de hand dat iedereen de regels aan zijn laars lapt?
Voor de dame en heer met twee niet aangelijnde honden was het teveel moeite om me te groeten, maar ze bleven wel vlak bij me staan. Op de display van mijn filmcamera hadden ze gezien wat ik filmde. Goh....een bever. Nog nooit gezien hier. De twee honden stonden aan de waterkant te hijgen. De bever zocht veiligheid onder de begroeiing aan de overkant. Na tien minuten liepen de dame en heer verder. Een van de twee honden niet. Vijf minuten later kwam de dame de hond halen, hij luisterde niet en ging het water in. Ik vroeg of ze niet wist dat honden aangelijnd behoren te zijn. Nou, dat had ik beter niet kunnen doen. Ik kreeg van alles naar mijn hoofd, waarvan "Als je op safari wilt, dan ga je maar naar Afrika" de leukste opmerking was. Maar ze dreigde ook om mijn filmcamera in het water te gooien.Ik voelde me zeer onprettig en ben weggegaan. De hond stond nog steeds in het water, de bever durfde niet te foerageren. Uit mijn oren kwam weer stoom.

3 opmerkingen:

 1. Willy, de moraal van dit verhaal is dat de mentaliteit van sommige NLers ver beneden peil is gezakt. En als je niet uitkijkt sturen ze ook nog de honden op je af. Van die BOA's hebben veel NLers ook geen hoog petje op. Vandaag toevallig een stuk in de krant http://www.telegraaf.nl/watuzegt/22817880/__WUZ-discussie__Weg_met_de_boa___.html
  Al met al een paar vervelende ervaringen voor je. Maar laat dat svp jouw plezier van het beverwaarnemen niet afnemen.
  Kan je trouwens geen klacht indienen over die BOA's, die waren toch duidelijk bevooroordeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelijk heb je Roos, en ik probeer ook om mijn plezier niet te laten bederven. Op mooie dagen probeer ik speedbootroutes te vermijden. Maar het zou allemaal wat prettiger worden als de controle op regels beter zou zijn. Wat de BOA's betreft, ik denk dat die door de politie waren geïnstrueerd (en bevooroordeeld). Dank, voor je begrip. Ik kijk nog even op jouw blog om te genieten van je mooie foto's. Goed voor het humeur...;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Willy,
  Ik herken het verhaal met de honden. Ik heb mij er inmiddels maar bij neergelegd. Van die hondenbezitters die daar bij de Worm dagelijks twee keer lopen en waarschijnlijk al jaren kan je niet verwachten dat ze hun hond aangelijnd houden. En gezien de foto zijn de bevers er aan gewend.

  BeantwoordenVerwijderen