zaterdag 12 juli 2014

Hele beverfamilie bij Ospel
Twee weken geleden stond ik in de stromende regen bij de visvijver aan de Noordervaart bij Ospel. Nu ben ik weer in de buurt en opnieuw dreigt er regen. Het is al bijna te donker om bevers te fotograferen als ik om kwart over 9 aan de waterkant sta. Er vliegt een ijsvogel over me heen. Op de plek waar ik de bevers de vorige keer zag zijn ze niet, verder zoeken dus.  

Dat zoeken duurt gelukkig niet lang, want er zit er een op een afgekloven tak te eten. Een flink uit de kluiten gewassen bruine bever. Een tweede bever komt aangezwommen, die gaat ook op de tak zitten. Achter het riet zie ik het water bewegen, daar zit er vast ook een te knabbelen. Van een andere kant komt nog een bever aangezwommen om het gezelschap te versterken. Het is moeilijk om de grootte van de dieren in te schatten. Alleen als ze dicht bij elkaar zitten kan ik het verschil zien. Aan het zwembeeld herken ik twee jonge bevers. Hun rug drijft boven het wateroppervlak vanwege hun nog geringe gewicht. Ook zijn er kleurverschillen, bruine en lichtbruine.Ik schiet het ene na het andere plaatje in de hoop dat er enkele foto's tussen zitten die goed genoeg zijn. Het wordt nu in ras tempo donkerder en de bevers gaan onverstoord door met voedsel halen en eten. Slechts één bever heeft me in de gaten, de anderen merken me niet op of 'doen alsof'. 


Ik twijfel over het aantal. Ik meen twee volwassenen, een subadult en twee juveniele bevers te zien. Zeker weet je dat pas als je ze ook echt alle vijf tegelijk ziet.

Thuisgekomen zie ik dat er een foto tussen zit waar er vier tegelijk opstaan. Dat had ik tijdens het fotograferen niet eens in de gaten, zo donker was het al.

Ik hou het voor de zekerheid op een beverfamilie van vier, maar het kunnen er ook vijf of zes zijn. In ieder geval een heel gezin. 

Drie dagen later ben ik er weer en ik kan naar hartelust filmen. Thuisgekomen zie ik op de filmbeelden dat er drie jongen zijn. Daarnaast is er het zogende vrouwtje en ik twijfel over de rest, twee subadulten lijkt het. Er is er namelijk niet één bij die qua grootte overeenkomt met het vrouwtje. Misschien heeft ze een redelijk jong mannetje dat nog niet zo groot is.3 opmerkingen:

 1. Wat een toffe waarneming. Erg leuk een heel gezin :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, deze waarneming, ben jaloers op je...;-) dichtstbijzijnde beverfamilie vanuit Hoofddorp lijkt in Almere te zitten en is al gauw drie kwartier rijden.
  De Worm is vorige week behoorlijk buiten zijn oevers getreden. Weer een aantal bomen over het water gevallen. Andere bomen zijn gerooid. Heeft natuurlijk de nodige herrie gegeven...Afgelopen weekend geen bever of beverrat gezien....Ook nagenoeg geen sporen.
  Groet, Alex

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Alex,

  de beverfamilie bij Ospel is 50 km bij mij vandaan, ik eigenlijk beter iets dichter in de buurt blijven. Daar zitten er genoeg. Maar deze bevers laten zich gemakkelijk zien en de plek was nieuw voor mij. Afgelopen winter werd het bekend dat daar bevers zitten.
  Wat de Worm betreft: Mooi gebied, prachtige natuur. Maar ik kom er voorlopig niet weer, ik voel me daar niet prettig. Iedere hondenbezitter laat zijn honden loslopen, ze bedreigen en verjagen zelfs de bevers. Toen ik daar wat van zei werd ik zelf bedreigd.

  BeantwoordenVerwijderen