dinsdag 10 juni 2014

Niet zo schuwe bevers laten zich mooi zien


Zelden heb ik het zo druk gezien met jachten, speedboten, jetski's en ander varend materieel op het water als dit afgelopen Pinksterweekend. En daar hoorden we zelf ook bij. 


De speedboorbestuurders zijn vooral in de avonduren nog een poos behoorlijk actief. Twee keer zag ik hoe de bevers daar mee om leerden gaan. Ze wachten echt niet tot alles rustig is. Nee, ze komen rond half 8 de burcht uit, zwemmen sneaky naar een lekkere tak en nemen die zo ongezien mogelijk mee naar een plek onder de begroeiing. Daar eten ze hem op. Je ziet er niets van, maar als de speedboten even geen lawaai maken (en ik alleen nog maar last heb van hun golven) dan kun je het geknabbel horen. Zo vind ik ze dan en kano ik er heel behoedzaam dichterbij. Zaterdagavond was dat bij de Plas Koeweide bij Thorn.  

Zondagavond lagen we in de Hatenboerplas bij Roermond en peddelde ik naar de Paardsplas waar een beverburcht is. Drie bevers, twee bruine en een zwarte, heb ik er anderhalf uur lang kunnen bekijken. Net als bij Thorn was filmen lastig vanwege de golven, maar het leverde toch nog wel wat film- en fotobeelden op. Ook hier verscholen de bevers zich om hun takken op te eten. Mooi verborgen onder de wortels van een omgewaaide boom. Later, (waren ze zo snel aan me gewend?), zaten ze frank en vrij in de ondiepte te eten. Prachtig!
De volgende morgen vroeg ging ik weer. Dan slapen de speedbootvaarders nog en het water lag er ondanks de opgestoken wind als een spiegeltje bij in de inham van de bevers. Maar helaas, ze waren al naar bed om kwart voor 7. Kennelijk zijn deze bevers vroeg op, maar gaan ze ook vroeg weer slapen.
Als troost kon ik een ijsvogel filmen, waar ik in de kano langsgleed en die me niet opmerkte. Heel bijzonder, dat gebeurt bijna nooit.

2 opmerkingen:

  1. Dus als ik gewoon langs de waterkant ga lopen kom ik zo maar een bever tegen? Ze raken dus al aardig gewend aan de herriemakers de mens zo te lezen. Leuk dat je ook een IJsvogeltje tegenkwam :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :-) Inderdaad, Roos, je kunt zomaar een bever tegenkomen.

    BeantwoordenVerwijderen