zaterdag 24 mei 2014

Biesboschbever eet voor webcam eigen jong op


Het duurde even voordat het nieuws werd, maar dat was het natuurlijk al meteen.

Op maandagmiddag 19 mei vrat de vrouwtjesbever uit het Beverbos bij Dordrecht voor de webcam haar eigen jong op. Van de mensen die dat live op hun computerscherm zagen gebeuren bij volgdebever.nl waren er drie die er meteen over twitterden. Ik re-tweette deze berichten. En toen bleef het stil..........

Tot gisteren! Staatsbosbeheer (SBB), eigenaar van het Beverbos reageerde pas op vrijdag 23 mei via Twitter. Waarschijnlijk heeft men enkele dagen uitgetrokken om het PR-beleid rondom dit negatief ogende voorval te bediscussiĆ«ren. Gewoon eerlijk toegeven dat dit gebeurt, lijkt mij. 
VARA-Vroege Vogels pakte het op en daarna diverse kranten. Gisteravond waren de kannibalismebeelden te zien bij RTL Late Night.
  
Ook vorig jaar werd er een (levend) jong opgegeten. Dat kwam niet in het nieuws, maar ik hoorde het tijdens de viering van 25 jaar bevers in de Biesbosch. Of het nu om slechts 1 jong gaat is niet bekend en ook niet of het nog leefde tijdens de verorbering. Begeleidende woorden in de berichtgeving van SBB waren: ‘Dit gedrag kennen we ook van konijnen en van ooievaars’. Moest dit commentaar het drama iets verzachten voor de snel op zijn ziel getrapte dierenliefhebber? De vraag van het ‘waarom’ blijft natuurlijk wel hangen.

Ik denk dat het ‘waarom’ te maken heeft met het feit dat de vijf Beverbos-bevers in een afgesloten gebied leven. Uit de biologieliteratuur weten we dat bij een hoge populatiedichtheid en weinig voedselaanbod de groei vanzelf wordt geremd. Maar wat is VANZELF? 

Het is bekend dat bij hogere dichtheden het aantal families dat jongen voortbrengt vermindert. (Rapport Heidecke 1998).

Worden er geen jongen geboren? Worden er vanzelf minder jongen geboren? Wordt er niet gepaard? Nou, reken maar van yes. Ik denk dat er in de wintermaanden gewoon wordt gecopuleerd. De hormonen spelen immers op? Net als bij de konijnen!

Als dan in het voorjaar de jongen ter wereld komen en de bevers te weinig kansen zien, wordt overgegaan tot kannibalisme. Er is dan sprake van een instinctieve moord om de eigen soort zo goed mogelijk in stand te houden. En dat gebeurt niet alleen voor de webcam, maar ook in de vrije natuur als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. De omheining om het gebied lijkt mij in het 'geval Beverbos' de waarschijnlijke oorzaak.
Is dat nieuws? Nou nee, eigenlijk niet. Maar het toont wel iets aan over bevergedrag. Het zijn echt niet altijd ‘lieverdjes’.

Helaas voor SBB heeft heel Nederland het nu kunnen aanschouwen. Hebben ze net de discussie over de uitgehongerde edelherten in de Oostvaarders Plassen achter de rug en liften ze nog lekker voort op het succes van de film “De Nieuwe Wildernis”, gebeurt dit. 


5 opmerkingen:

 1. Dus toch natuurlijk gedrag. Net als de uitgehongerde herten in de ovp,zo houdt de natuur zichzelf in balans! Sbb valt niets ter verwijten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, natuurlijk gedrag? In zekere zin wel, maar als er geen omheining om het Beverbos zat en de bevers meer ruimte hadden, had dit 'natuurlijk gedrag' waarschijnlijk niet plaatsgevonden. Een omheining is niet natuurlijk. Ik ben niet tegen verantwoorde dierentuinen en kijk zelf ook graag naar de bevers in Gaia Zoo. Maar die krijgen geen jongen, dat zijn 3 mannetjes.

  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reactie op Twitter van Boswachter Thomas van der Es:

  BoswachterThomas ‏@ThomasvanderEs
  Dag @WillyDeKoning beelden kunnen niet 1-2-3 teruggespoeld worden. Vandaar dat we pas donderdagavond de beelden zagen en filmpje maakte.
  Beantwoorden
  Willy de Koning ‏@WillyDeKoning
  @ThomasvanderEs Snap het, maar er stonden al wel foto's op Twitter.


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Willy,
  Ik had het ook gelezen in de krant en had daar ook zo mijn bedenkingen bij. Met jouw bemerking over de omheiningen rond de natuurgebieden is het gedrag van de Bever goed te verklaren. Nu, door het grote succes van de terugkeer van de Bever lopen we in het overvolle Nederland tegen de beperkingen op. De mens wil zo graag alles regelen met alle gevolgen van dien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roos, het stukje Beverbos waarin de betreffende bevers leven is echt heel klein, Leuk misschien, als educatie bij het bezoekerscentrum, maar te beperkt voor een hele beverfamilie. Vorig jaar waren er eerst drie bevers. toen werden er drie jongen geboren, waarvan er een werd opgevreten. Dit jaar kunnen er kennelijk geen jongen meer bij, het gebiedje is vol.

   Dit is slechts mijn visie en ik ben geen bioloog.

   P.s. Ik heb de betreffende beelden die SBB op volgdebever.nl heeft gezet nog eens bekeken en kan er niet uit opmaken dat het de moeder zelf is geweest die het jong opat. Kan best een andere bever zijn geweest.

   Willy

   Verwijderen