dinsdag 11 maart 2014

Beverdam in de Pepinusbeek


Een beek met een prachtige naam en een prachtige dam. De Pepinusbeek tussen Echt en Koningsbosch. Hij loopt van zuid naar noord, vermengt zich met andere beeklopen en mondt uiteindelijk in de Maas uit. In de andere beken, de Putbeek en de Vlootbeek, zitten al bevers. Ook daar bouwden ze dammen. 

Met het toenemen van het aantal bevers zijn ook meer territoria vereist. Ze moeten steeds verder de beeklopen op. Nu dus in de Pepinusbeek. Het terrein waar deze bever naar toe trok is eigendom van het klooster Lilbosch. 

 
De paters laten koeien grazen op de stroken grond aan weerszijden van de beek. De koeien lopen natuurlijk gewoon door de beek (achter de dam, waar het water nog laag staat), maar ik moet laarzen aan om over te kunnen steken. Dat was nodig om een goede plek te vinden voor de cameraval. Hij heeft er wekenlang alleen maar een vos, vogels en een bunzing geregistreerd, maar gisteren was het raak. De bever staat er op. 


Toen ik de cameraval had opgehaald en op de terugweg de beek weer wilde oversteken stond er een opdringerige koe in mijn rug te snuiven. 
Bijna agressief, ik heb een tijdje achter een boom gestaan voor ik verder durfde. Voorlopig kom ik daar even niet.2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met deze waarneming en wat een prachtige dam hebben de bevers hier gebouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Roos, misschien heeft deze bever de dam in zijn eentje gebouwd. Ik weet niet of hier een eenling of misschien toch een paartje woont. Groet van Willy.

      Verwijderen