maandag 7 oktober 2013

Drentse bevers krijgen bezoekBron: website Westerwolde Groen

Net over de grens bij Bargerveen (Gemeente Emmen) is een boom vrijwel doorgeknaagd. Als de boom valt, zou deze maar zo Nederland binnen kunnen vallen. De dader: Een bever.
Niet een zo maar uitgezette bever. Het gaat om een dier van een Duitse kolonie. Een zoogdier dus, die net als de wolf zich steeds meer richting Nederlandse grens verspreidt.
Vlak over de grens bij Bargerveen staat een boom, waaraan zodanig is geknaagd, dat het nog met twee “potloodpunten” op elkaar staat. Volgens het Dagblad van het Noorden hangt het slechts af van de manier waarop de boom uiteindelijk omvalt of het al dan niet in Nederland zal belanden. Kortom de Bever komt er aan en zal de grens zeer waarschijnlijk oversteken in onze regio, vlak over de grens in Drenthe.


Bovenstaand bericht (van de website Westerwolde Groen) laat zien dat van alle kanten bevers Nederland binnen trekken. Zo kunnen zij zich mengen met de al in Nederland verblijvende bevers. Dat is goed voor de genetische variatie en het was te verwachten dat dit zou gebeuren. 
Onlangs werd bij Enschede een bever gesignaleerd (zie blogbericht van gisteren) Jaren geleden gebeurde dat al in Limburg, waar Duitse bevers uit de Swalm en de Roer zich mengden met de in Nederland uitgezette populatie. Ook bij de Nederlands-Belgische grens vinden wederzijdse uitwisselingen plaats. 
En nu staat dat dus te gebeuren tussen Drenthe en Duitsland. Goed voor de daar uitgezette populatie in het Hunzegebied, want ze weten elkaar te zijner tijd vast wel te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten