donderdag 27 juni 2013

Bever klimt in boom


In tegenstelling tot veel andere knaagdieren kunnen bevers niet klimmen. Daarom knagen ze de bomen om, zodat ze er van kunnen eten.
Maar toch zie ik voor mijn neus een bever in een boom klimmen. Langzaam en voorzichtig kruipt hij zo'n twee meter boven de waterspiegel omhoog in een schuinhangende boom. 
 

 
Deze boom, die al half was doorgeknaagd, legde tijdens een storm het loodje en brak op enkele meters hoogte af. Precies de goede kant op en vanuit het water klimmen de bevers hier omhoog om de lekkere takjes en de bast eraf te halen. 
Een bijzonder tafereel.

Ik had vorig jaar al eens gezien dat jonge bevers dit doen en dacht dat de volwassen exemplaren die behendigheid niet meer hebben. Maar bij deze dikke stam lukt dat kennelijk wel. 
Ik zal er t.z.t. een filmpje van uploaden voor Youtube en de link hierbij plaatsen.

2 opmerkingen:

 1. Hoi WIlly,

  Leuke blog.
  Sinds een paar maanden probeer ik de bever die bij de Worm bij Kerkrade zit vast te leggen.
  Ook ik heb de bever uit het water de takken in zien klimmen en ook vast kunnen leggen op video.
  En dat waren overigens ook dunne takken.
  In de winter veel sporen maar geen bever gezien.
  Tot twee maanden terug toen er plotseling één voor mijn lens langs zwom.
  Gr, Alex

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Alex, dank voor je reactie en compliment. Ik had jouw waarneming van de bever in de Worm al gezien bij Waarneming.nl en meteen gedacht: 'Daar ga ik ook een keertje zoeken'. Ik ben helemaal niet bekend in dat gebied, maar het lijkt me leuk om er eens een kijkje te nemen. Wie weet vind ik ook de beversporen of, nog leuker, de bever zelf. Ik blijf je waarnemingen volgen. Heb je misschien een filmpje van deze bever op YouTube?

   Groet van Willy

   Verwijderen