woensdag 24 april 2013

Zwarte bever verhuist naar andere familie

 


Een paar dagen op de boot in het Maasplassengebied levert altijd beversporen en beverwaarnemingen op. Met mijn man Jan ben ik bij Heel-Polderveld. We fietsen in België, waar ik Jan een burcht laat zien bij Geisteren. Ook bij Kessenich is een burcht. We wandelen rondom de Boschmolenplas waar ik een burcht vind en in de bunkerhaven bij Maasbracht verleiden de beversporen ons om daar even in te varen. Hopla, weer een nieuwe beverlocatie met burcht!






's Avonds kano ik bij Polderveld. Ik lig meer dan een uur bij de burcht te wachten en word daarvoor ruimschoots beloond. Helaas is het dan al aan het schemeren, maar de oogst is uniek. Maar liefst ZEVEN bevers. Ik weet heel zeker dat het er 7 zijn; ik zie drie bruine bevers voor me, drie bruine bevers achter me en ik had zojuist een zwarte bever gespot. 

Over die zwarte bever ben ik stomverbaasd! Het is namelijk een volwassen exemplaar. Ik kom hier al jaren en zag er tot nu toe alleen maar bruine bevers. De jongen van vorig jaar waren alle drie bruin en niet uit elkaar te houden.


Ik denk dat ik deze (pik)zwarte bever ken. Vorig jaar zag ik deze donkere bever verschillende avonden bij een beverfamilie ongeveer 4 km vanaf deze plek (Oude Maas). In de Oude Maas leven bruine en zwarte bevers in een familie. Ze heeft een kleine kale plek op de linkerflank, die toen nog wat beter zichtbaar was. Ik zeg: 'ze', omdat ik denk dat het een vrouwtje is.
 
Bij Polderveld was vorig jaar een oude bever met een ingevallen kop die steeds bij de drie jongen was. Ik denk dat dat de moeder was. Die zie ik nu niet meer en ik veronderstel dat ze dood is. 
Daarom heeft deze nieuwe bever de opengevallen plek ingenomen, zo is mijn theorie. Anders is het onmogelijk dat er zomaar ineens een vreemde bever binnen deze familie wordt getolereerd. Een stiefmoeder dus, denk ik.  

Ik ben benieuwd welke kleur de jongen hebben die over een poos hier worden geboren. Als ze bruin en zwart zijn, dan weet ik dat mijn theorie klopt. 




En er is nog iets waarop ik graag antwoord wil hebben. Zeven bevers in een familie, dat is behoorlijk wat. Als er jongen komen wordt het aantal negen of tien. Lijkt me veel te veel voor deze burcht. Een paar jongvolwassen bevers dienen dan te vertrekken. 
Maar nu wil het geval dat de kenners zeggen dat die zoektocht naar een eigen territorium plaatsvindt in het vroege voorjaar. Die periode is nu voorbij. Bij hoge beverdichtheden wordt dat vertrek soms uitgesteld; misschien is daarvan in dit gebied sprake. Ik ben benieuwd hoeveel bevers ik hier bijvoorbeeld in juli zal aantreffen. Dan komen ook de jongen naar buiten en kan ik ze tellen. Dan moet ik wel het geluk hebben dat ze zich ook allemaal laten zien.
 

De bevers zwemmen steeds bij me in de buurt, nieuwsgierig. Alleen de zwarte zie ik niet meer, die is er vandoor gegaan. Er wordt geknaagd, met takken gesleept en gestoeid. Als ze te dicht bij me komen geven ze een staartklap. Ik blijf totdat het donker is. Helemaal donker wordt het niet, want de maan staat hoog en is bijna vol. Het is wel te donker om te filmen en te fotograferen.
 




De volgende morgen vroeg ben ik er natuurlijk al weer. Ik heb al vijf bruine bevers gezien als ik geknaag op de oever hoor, vlak bij de burcht. Dat speelt zich af achter de dorre struiken. Ik zie vaag een zwarte vacht en hoor het geschraap van tanden aan het dunne boompje. Dan gekraak. De filmcamera snort, de bever rent weg en het boompje valt in mijn richting. Met veel gespetter belandt het vlak naast de kano in het water. Zo, dat staat op de film, PRACHTIG!

3 opmerkingen:

  1. Heel apart die zwarte bever.
    Hier in de Biesbosch en omgeving heb ik deze kleur nog niet ontdekt.
    Maar wie weet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze komen vast langzamerhand richting het westen. Deze zijn via de Roer en de Swalm uit Duitsland gekomen en vermengen zich met de Limburgse populatie.

      hartelijke groet van Willy

      Verwijderen
  2. Ze komen vast langzamerhand richting het westen. Deze zijn via de Roer en de Swalm uit Duitsland gekomen en vermengen zich met de Limburgse populatie.

    hartelijke groet van Willy

    BeantwoordenVerwijderen