woensdag 6 juni 2012

Pas op voor boze boswachters!

 

Gisteravond heb ik vanuit de kano bevers gekeken bij de Gerelingsplas bij Linne. Ik zag drie bevers, een donkere en twee bruine. Vanuit de burcht hoorde ik jonge bevers. 

Maar dit keer gaat m'n verhaal over iets anders. Ik werd opgesloten in het natuurgebied door middel van een paal in het wegdek bij de sluis. Je kunt dan geen kant meer op en je bent volgens mij genoodzaakt in je auto te overnachten of lopend te vertrekken en je auto achter te laten. 

Dat ging als volgt: Tussen 21.55 en 22.00 uur was ik nog in m'n kano toen een boswachter me vanaf de kant toeriep dat je er na zonsondergang niet meer mag zijn. 

Het was nog volop licht, dus ik had dat niet verwacht. Ik had natuurlijk wel gezien dat de paal de weg afsluit na zonsondergang, maar meende dat ik nog alle tijd had. Ik dacht altijd dat dat 'donker' betekende. Niet dus. Ik zei tegen de boswachter dat ik niet in de gaten had dat het al na zonsondergang was, het was op dat moment nog maar net aan het schemeren. 

Ik beloofde hem meteen te zullen vertrekken, peddelde direct terug naar de instapplaats, heb de kano op de wal getrokken en leeg laten lopen, spullen opgeruimd en ben weggereden. In m'n achteruitkijkspiegel zag ik de auto van de boswachter verschijnen. 

Toen ik een kleine kilometer verderop bij de sluis aankwam reed de boswachter net over de brug. Ik moest rustig rijden, anders zou ik konijntjes plat walsen. Hij had kennelijk een sluiproute genomen met z'n grote fourwheeldrive, die weg kon ik niet nemen.
 
Toen ik op dat punt aankwam begon er een licht te knipperen: "Pas op, obstakel in het wegdek". Daar stond ik dan, terwijl de achterlichten van de boswachtersauto in de verte de hoek omgingen. Het was toen 22.06 uur.

Ik was woest, ik had m'n goede wil getoond door meteen te vertrekken en hij liet me achter in het natuurgebied. Ik heb sterk de indruk dat hij dat moedwillig deed. Hij had ook even bij de paal kunnen blijven wachten om mij er door te laten. 
Ik verniel niets in de natuur, verstoor niet, laat geen rotzooi achter en als er iets te melden valt geef ik dat altijd netjes door aan de natuurbeheerders. Maar nu ben ik boos!

Wie nu denkt dat ik de hele nacht in m'n auto heb moeten zitten heeft het gelukkig mis. Mijn vervoermiddel heeft geringe afmetingen. Met een paar centimeter speling kon ik tussen de paal en het hek doorrijden, maar dat kon de boswachter niet weten.  

Thuis heb ik in de krant gekeken hoe laat de zon onderging: 21.53 uur. Ik ga dit melden bij de betreffende natuurbeheerder om te vragen of dit het gewenste beleid is.

3 opmerkingen:

 1. Heel terecht dat je dit gaat melden Willy. Wat een vervelend en onredelijk gedrag van zo'n boswachter ! Gaat het om de westzijde van de Gerelingsplas van het Limburgs Landschap ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Overigens is een deel van 't gebied daar in de buurt particulier bezit heb ik vorig jaar gemerkt toen ik werd aangesproken omdat ik met een vriendin vlierbessen aan het plukken was.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De website van het Limburgs Landschap is niet meer correct, want zij hebben dit gebied niet meer in hun bezit. Ballast Nedam is nu de eigenaar i.v.m de aanstaande grootschalige grondwinning- en grondverzetplannen.

  De meneer die me wegstuurde is een jager die dit terrein als jachtgebied heeft en door Ballast Nedam is ingezet als opzichter. Ik vond zijn houding ook meer getuigen van een 'jagersmentaliteit' (de goede niet te na gesproken, ik wil ze niet allemaal over 1 kam scheren), dan van een boswachtersmentaliteit.

  BeantwoordenVerwijderen