donderdag 4 juni 2020

Tularemie (hazenpest) aangetoond bij dode Limburgse bever

Bij een in noord Limburg dood gevonden bever is Tularemie aangetoond. 


Tularemie komt vrij algemeen in de wereld voor. Vooral knaagdieren en haasachtigen zijn gevoelig voor deze ziekte. De ziekte is bij mensen in Nederland zeldzaam. In de volksmond wordt vaak gesproken over ‘hazenpest’ en in Duitsland, wordt naast ‘Hasenpest’, ook de term ‘Nagerpest’ (Nager = knaagdier) veel gebruikt. In Duitsland, in de deelstaat Brandenburg, is al eerder tularemie bij een bever vastgesteld*, maar tot op heden was deze ziekte nog niet in Nederland bij een bever aangetoond.
De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en kan ook een mens ziek maken, een zoönose dus. Daarom waarschuwde een medewerker van Waterschap Limburg me eerder vandaag al; heel attent. 
Ik kreeg en zag de afgelopen maanden meerdere meldingen van dode bevers. Deze dieren zijn niet onderzocht, de doodsoorzaken zijn onbekend. Bevers die, meestal na een lang lijden, door Tularemie sterven zien er uitgemergeld uit. 
Vind je een dode bever (haas of konijn), raak hem niet met je blote handen aan. Via deze link lees je meer over de ziekte.

Afbeelding van het internet geplukt van Dutch Wildlife Health Centre

Geen opmerkingen:

Een reactie posten