woensdag 11 november 2020
Op 'het muurtje'
maandag 26 oktober 2020
Cijfers beverwaarnemingen niet altijd juist uitgelegd
Via bovenstaande link is het L1-radioprogramma Natuur en Zo van zaterdag 24 oktober te horen. Daarin was ik te gast om te praten over bevers.
Aanleiding waren de cijfers van beverwaarnemingen die via waarneming.nl waren ingevoerd in 2018, 2019 en 2020 en die in die week in het nieuws kwamen. Dat kreeg landelijke aandacht, maar niet elk nieuwsmedium interpreteerde deze cijfers op de juiste manier. Flink wat meer beverwaarnemingen wil nog niet zeggen dat er ook meer bevers zijn.
Dat de bever zich steeds meer over Nederland verspreidt is duidelijk, maar dat er in de gemeente Maasgouw 543 bevers zitten zoals ik een radioverslaggever hoorde zeggen, dat is onjuist. In het gesprek kon ik uitleggen hoe het dan wél zit.
In het begin van de uitzending ben ik even te horen en daarna op 26,15 minuut tot ongeveer 35.00 minuut.
woensdag 16 september 2020
Bevers in kanalen
Tien jaar bevers volgen bij het Julianakanaal in Limburg leverde mij dezelfde conclusies op, namelijk: de habitat is soms minder geschikt, maar de bevers doen het ermee. Ze vinden altijd wel ergens een gat om een hol te graven of bouwen een burcht op de stenen. Is het voedsel in de directe omgeving op, dan verkassen ze. Ook vreten ze veel maïs en suikerbieten en zelfs graan. Ze brengen evenveel jongen groot als bevers elders.
De Vlaamse Waterweg DVW, beheerder van de vaarwegen, liet dit onderzoek uitvoeren. Ik ben benieuwd of Rijkswaterstaat in Nederland het gedrag van de bevers in de Nederlandse kanalen een beetje in het vizier heeft. Lijkt me goed om in de "gaten" te houden.

vrijdag 21 augustus 2020
Grote beverfamilie
Onlangs zag ik bij Maasbracht vanuit de kano 7 bevers lekker zitten schransen op de Maasoever. Natuurlijk filmde ik dat mooie tafereel. Bij bestudering van de filmbeelden telde ik er nog eentje bij, dus wel ACHT stuks!
maandag 13 juli 2020
Bever onderhoudt zijn dam met modder
Beverlezing en bevers spotten op 14 augustus
Mijn beverlezing/excursie van vrijdag 17 juli voor Natuurmonumenten is volgeboekt, maar op vrijdag 14 augustus is er een herkansing. Hou de website in de gaten en geef je op!
donderdag 2 juli 2020
Faunaschade aan gewassen

In Limburg echter staan de das en het zwijn bovenaan. Huh....niet de bever? Nee, die staat landelijk ver onderaan en in Limburg pas op plek 5.
Maar schijn bedriegt. Het gaat hier alleen om schade aan gewassen (vooral maïs en bieten). Dat is bij bevers niet de grootste kostenpost. Ze veroorzaken ook natschade door dammenbouw en schade aan dijken en taluds door graverij. Dat is uiteraard in deze tabellen niet meegenomen. Als dat ook in de tabel van Limburg zou staan, dan denk ik dat de bever de top 5 zou aanvoeren.
Alles is relatief. Natschade valt nog te bezien; de bever kan juist een handje helpen bij het vasthouden van water.
En als je de kosten door faunaschade vergelijkt met de kosten van hooligans, relschoppers, vandalen en meer van dat soort tuig, ja, waar hebben we het dan nog over?
Meer info? Kijk op: bij12.nl/monitor
woensdag 24 juni 2020
Bevers kunnen flink bijten

donderdag 4 juni 2020
Tularemie (hazenpest) aangetoond bij dode Limburgse bever
vrijdag 29 mei 2020
Grazende bevers

Knagende bevers, takken schillende bevers enzovoort, dat zie ik mu al ruim 10 jaar. Maar wat nieuw voor mij is zijn grazende bevers.
Ik zie het steeds vaker. Natuurlijk zag ik ze al die jaren wel op de oevers scharrelen tussen de brandnetels en andere planten. Het is normaal dat ze in de zomer allerlei ander voedsel tot zich nemen om het karige winterdieet van takken en schors weer aan te vullen. Maar wat ik nu zie is toch anders; ze wagen zich zonder beschutting van ondergroei op taluds en grasvelden en lopen daar als koeien te grazen.
Dit gedrag zie ik op de plekken waar nog maar weinig bomen en struiken staan, die zijn allemaal al door hen opgevreten. Omgeknaagde wilgen kunnen makkelijk weer uitlopen, maar op sommige plekken vreten de bevers harder dan de bomen groeien.
In de tijd dat er jongen in de burcht zitten, en dat is nu, gaan de zogende vrouwtjes liefst niet al te ver van de burcht om zelf te eten en takjes voor de jongen mee te nemen. Maar sommigen moeten nu wel, ze wagen zich ver van de burcht om ook zelf aan voldoende voedsel te komen. Dit is één van de gevolgen van de verdichting: bevers wonen steeds dichter bij elkaar en het voedsel wordt schaars, vooral in de winter. Zie ook mijn vorige blog.

Hoeveel bevers kan het dichtbevolkte Nederland aan? 7.000, 8.000 of nog meer? De tijd zal het leren.
dinsdag 21 april 2020
Territorium vinden wordt steeds moeilijker
donderdag 12 maart 2020
Voortgang onderzoek beverdammen nog onzeker

Op de foto's is één van de bewuste dammen te zien met een wildcamera van de onderzoekers op het moment dat er nog niets aan de hand was. (september 2018)
zaterdag 29 februari 2020
Het nut van hoogwatervluchtplaatsen

Of deze bult zand bedoeld was om de bevers te helpen, dat vraag ik me af, maar feit is dat deze als hoogwatervluchtplaats goede diensten heeft bewezen.
Misschien is deze hoop er ooit door weet ik wie neergekwakt om er maar vanaf te zijn; dat zal de bever een zorg zijn, want hij zat er mooi droog. Het water heeft bijna tot op het pad gestaan en ik denk dat er tijdens de hoogwaterperiode geen mensen met honden of andere wandelaars langskwamen.
Lekker rustig voor de bevers.
Rondom in de zandhoop waren wel vijf kuilen uitgegraven en voorzien van een bedje van houtsnippers.

Dit bewijst in ieder geval het nut van hoogwatervluchtplaatsen en het voorkomt graverij in dijken.
zaterdag 8 februari 2020
Vertellen over de bever bij L1
Vorige week liep ik er rond met Immy Willekens om de radio-opnamen te maken. Men was juist op dat moment bezig dikke boomstammen af te voeren en ik vroeg naar de reden daarvan. Sportvisserij dus! Zo werd meteen mooi duidelijk hoe de bever de mens soms in de weg zit en vooral ook andersom.
Gelukkig was men zo wijs de bomen niet helemaal af te voeren, maar op een plek te leggen waar de bever er nog van kan eten en de vissers er geen "last" van hebben. Enkele jaren geleden is er ook een hele partij bomen omgezaagd, volgens mij zijn die toen verwijderd. Dom natuurlijk, want dan pakt de bever meteen een volgende boom.
Afgelopen zomer vond ik een kreeft, helemaal verward in het vissnoer en ten dode opgeschreven. Een visdraad zat hoog in de boom vast en hing naar beneden, via een bevertak naar de bodem. Dat wilde ik eruit trekken vanuit mijn kano. Toen ik het laatste deel omhoogtrok bleek er een kreeft in vast te zitten. Ik probeerde hem los te maken, maar dat lukte maar deels. Helaas was het beestje denk ik ook al teveel beschadigd. Toen ik na 1,5 uur weer ging kijken had hij zich iets verplaatst, maar het zag er niet goed uit. Bewoog nauwelijks meer. Ik had natuurlijk geen schaar bij me.
Ik zie vissnoer in bomen hangen, in struikgewas, Er wordt massaal illegaal gekampeerd, vuur gestookt en vuilnis achtergelaten. Nee, ik heb het niet zo op hengelaars.
zondag 5 januari 2020
Beverbericht in De Gelderlander
De bever heeft zich in dit geval vermoedelijk bedreigd gevoeld, denkt De Koning. Een andere mogelijkheid is dat in buurt van de zwemplek een beverburcht met jongen is. Zijn advies is daar uit de buurt te blijven en de bevers niet te verstoren."