vrijdag 21 september 2018

Leucistische bever


Zet een stuk of veertig van deze bevers bij elkaar en je hebt een natuurlijk dambord. De natuur kent wel hele vreemde uitingen.


 
Niet alle bevers zijn bruin. Er zijn ook heel licht gekleurde bevers, roodachtig gekleurde bevers en hier in Limburg kennen we zwarte bevers (melanisme). 

Maar het kan nog gekker. In het artikel op de site van Martinez Beavers uit Amerika staat een filmpje met een witte bever (albinisme). Hoewel ik er niet helemaal zeker van ben of hij echt wit is. Het kan ook door overbelichting komen. 


Het meest bijzondere exemplaar vind ik wel de bever op bijgaande foto. Deze speling van de natuur wordt in Amerika Piebold genoemd. Bij ons beter bekend als leucisme. Albino's zijn helemaal wit en hebben rode ogen, omdat alle pigment ontbreekt. Bij leucisme ontbreekt het pigment hier en daar.

Klik op de link voor het hele verhaal. 


https://www.martinezbeavers.org/wordpress/2018/09/21/a-rare-beaver-sight-to-see/


Dit is wat Wikipedia over Leucisme meldt:
Leucisme is een afwijking bij dieren en mensen die leidt tot een verminderde pigmentatie. Leucisme lijkt op albinisme en wordt daar soms mee verward. Leucisme resulteert in een vermindering van alle types huidpigment, niet slechts van melanine. Het woord komt van het Griekse 'λευκὀς' (leukós) dat 'wit' betekent.
Dieren met deze afwijking hebben een witte vacht, huid, veren of schubben. De afwijking kan ook alleen voor delen van het lichaam zijn. De verschillen met albinisme zijn dat leucistische dieren hun normale kleur ogen hebben (albinistische dieren hebben rode ogen) en dat leucistische dieren geen verhoogde gevoeligheid hebben voor zonlicht. Ook zijn leucistische dieren vaak erg agressief tegenover de niet-leucistische dieren, waardoor deze in tegenstelling tot albino dieren, wel goed kunnen overleven in het wild zolang de lichte kleur het leven niet moeilijker maakt (zoals jagen voor voedsel).
Een bekend huisdier dat vaak leucisme kan krijgen is de goudvis. Op hogere leeftijd veranderen dan vrijwel alle schubben in de witte kleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten