maandag 12 februari 2018

Ontmoeting met “Biber-Klaus”

In Augsburg in de Duitse deelstaat Beieren woont een collega-beverfilmer. Klaus Wojtek is zijn naam en van hem zijn talloze fraaie beverfilms op Youtube te bewonderden. Dat doe ik dan ook al jarenlang en ik ben niet de enige. Hij heeft enkele duizenden volgers.  Af en toe delen we een digitaal compliment aan elkaar uit over een mooie film. Onlangs heb ik voor het eerst in levende lijve met hem kennis gemaakt en het was alsof ik een oude vriend tegenkwam, erg leuk. Op de terugweg vanuit Oostenrijk na onze schaatsvakantie ontmoetten mijn man Jan en ik hem bij de Wertach, de rivier waar hij bevers filmt. Daar hadden we afgesproken via Facebook; lang leve internet! Klaus liet ons één van de burchten zien waar hij vaak filmt, vlak onder een brug met veel verkeer en een drukbelopen wandelroute. Hij filmt bij diverse burchten bij deze rivier en de bevers zijn er absoluut niet schuw. We bezochten de burcht bij de brug en wandelden langs de oevers. De andere burchten waren te ver weg en het was al bijna donker. 

 

 

Helaas leeft er bij de brug nog maar één bever, vertelde Klaus, het mannetje. Het vrouwtje is vorig jaar overleden, weken nadat ze gewond was geraakt aan haar rug (oorzaak onbekend). Later zijn ook de jongen van de afgelopen twee jaar vertrokken. Nu is het mannetje er nog alleen. Uiteraard zagen we het dier niet - die lag nog te slapen – maar wel zijn sporen. De foto's van Youtubebeelden laten wel de bever zien bij deze burcht. 


In mijn gebrekkige Duits konden we toch nog hele gesprekken voeren over de bevers in zijn omgeving en over de bevers in Limburg. De bevers in de Wertach zijn allemaal Elbebevers, de populatie groeit er niet zo snel als in Limburg. Toch is er ook in deze deelstaat al jarenlang een beverprotocol om de populatie beheersbaar te houden en problemen op te lossen. In Limburg heeft dit Beiers protocol zelfs als voorbeeld gediend. 

 

Klaus vertelde dat hij de volgende dag bij zijn broer zou gaan eten en dat er bevervlees op het menu stond. Dat had hij nog nooit eerder gegeten en hij was erg benieuwd. Hij kon niet vertellen of zijn broer op een legale manier aan het vlees was gekomen, maar omdat in Beieren dus ook bevers legaal worden gedood zou dit mogelijk kunnen zijn. 
 

Hij berichtte me later dat hij het met genoegen heeft gegeten en dat het heel goed smaakte, licht zoetig. 


1 opmerking:

  1. Hallo Willy, wat leuk zo'n ontmoeting, vast voor herhaling vatbaar en dan maar hopen dat de eenzame bever een nieuw vrouwtje heeft gevonden en je daar getuige van mag zijn.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen