woensdag 27 december 2017

Bevers naar ottergebied? Liever andersom!


Bevers uit Limburg verplaatsen naar het gebied Wieden/Weerribben in Overijssel is gunstig voor de otters daar. Daarvoor pleit populatie-ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research in het dit najaar verschenen rapport "Status Bever in Nederland". En dat staat weer te lezen in een artikel van Wageningen World.
 
Otters zouden in de winter gebruik kunnen maken van de wakken die bevers maken in de buurt van hun burchten. Zeker, dat is mooi, maar het lost het probleem van de overlastgevende bevers in Limburg niet op.

Het uitzetten van otters in Limburg was een veel beter plan, maar gaat door politieke tegenwerking niet door. Otters zijn een natuurlijke vijand van jonge bevers. Zij kunnen via de onderwateringang in de burcht komen en (als de moeder niet in de buurt is) hele jonge bevers als prooi nemen. 
Veel zoden zal ook dat niet aan de dijk zetten, maar het is in ieder geval iets.
 
Nog belangrijker is dat daardoor de genetische variatie van de in Nederland levende otters groter wordt, dat is nodig tegen de dreigende inteelt.
Hoe dan ook: regulering van bevers in Limburg - naast gericht bevermanagement - is volgens mij nodig en de otter had daarbij een klein handje kunnen helpen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten