maandag 23 oktober 2017

herfstvakantieNog nooit eerder zag ik in een herfstvakantie zoveel bevers als dit jaar. Dat komt natuurlijk door het mooie weer. Ruim een week brachten we door op onze boot, een soort caravan op het water. Heerlijk is het om zo middenin de natuur in bevergebied te overnachten. Soms zaten ze vlak naast de boot te knagen. 
 Het weer was goed genoeg om nog te kunnen kanoën. Enkele ochtenden was het mistig. 


De meeste avonden lag het water er als een spiegel bij, dat maakt het waarnemen van bevers makkelijker. 
Helaas was er deze week helemaal geen maanlicht, nog geen klein glimpje. Op plekken waar de hemel weerkaatst in het water kun je soms het silhouet van een beverkop door het water zien glijden; onder de begroeiing valt niets te onderscheiden. 


Als ze gaan knagen kun je dat horen; bij mist en duisternis zijn mijn oren de belangrijkste zintuigen. Ik heb gemerkt dat de bevers nu iets eerder naar buiten komen dan in de zomer als het lang licht blijft. Dan gaan ze vaak pas om een uur of acht 's avonds eten; nu was dat al om zeven uur. 


Vooral bij Thorn waren ze op tijd wakker en ook 's morgens lieten ze zich nog een half uurtje zien voordat ze gingen slapen. Daar leeft een hele grote familie van wel 8 bevers. Ik heb ze in het afgelopen seizoen vaak bezocht en veel gefilmd. 

Nu hing ik 's avonds vanuit mijn kano een wildcamera op en haalde hem de volgende ochtend weer op. Op één van de nachtshots bij Thorn staan de drie jongen van dit jaar in één beeld gevangen, terwijl op de achtergrond nog een vierde bever voorbij zwemt. Bij de Asseltse Plassen maakte de camera talloze opnamen op een plek vlakbij de burcht waar de bevers takjes schilden, zichzelf zaten te poetsen of elkaar vlooiden. Schitterend! Familie en vrienden van ons nemen het vliegtuig naar Verweggistan of gaan in Afrika op zoek naar The Big Five. Mijn man Jan en ik zijn daar absoluut niet jaloers op. We hebben een prachtweek gehad met zomerse temperaturen, veel gefietst, gelezen en van de Limburgse natuur genoten. Door dicht bij huis te blijven kon Jan naar de ijsbaan in Eindhoven om zijn geliefde sport uit te oefenen en ik ging hier op zoek naar de Nederlandse Big Five, waar de bever er één van is. Ree, edelhert en wild zwijn heb ik ook al vaak gezien. Alleen de zeehond staat nog op mijn lijstje. 


Tja, voorlopig is het wel gedaan met bevers spotten. Nu is het echt te vroeg donker en te laat licht. De komende maanden moet ik het hebben van de wildcamera. Ook leuk!
Een reden voor de bever om de komende maanden toch bij daglicht naar buiten te komen is hoog water of strenge vorst. En dat is al jaren niet voorgekomen. 


 


 Op YouTube kun je een filmpje zien:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten