zondag 8 mei 2016

Voorjaarsvakantieplezier met veel bevers

In sneltreinvaart ga ik langs mijn beverwaarnemingen in de afgelopen vaarvakantie op de Maas en de Maasplassen. Het bevers spotten begon deze week in de regen en daarna in de kou. Met handschoenen en een dikke jas aan zat ik 's morgens vroeg in de kano. Wat een enorm verschil met het einde van de week. Er waren een paar hele fraaie ochtenden met schitterende zonsopgangen. Maar laat ik bij het begin beginnen.

Zaterdagmiddag 30 april: sporen zoeken op de fiets. Ik vind een nieuwe burcht bij het Leerkeven (Panheel), hoor bevergeluiden in de burcht bij de Antoniusplas (Panheel) en zie veel knaagsporen bij St Annabeemd (Heel). 
Zaterdagavond: Polderveld. Weer Online voorspelt dat de regen snel stopt, dus stap ik in de kano. Anderhalf uur zit ik onder de paraplu te peddelen en ik zie niets.

Zondag 1 mei: Polderveld. Vroeg op en kanoën, weer zie ik niets. En met niets bedoel ik: geen bevers. Natuurlijk wel veel andere fraaie dingen, zoals ijsvogels. 's Middags maak ik met mijn man Jan per vouwfiets een trip van 41 km en we zien sporen bij Neer, Rijkel, Swalmen en Roermond. 's Avonds liggen we met de boot in de Oolderplas waar ik vanuit de kano een oude zwarte bever zie met een slechte vacht en een rare vergroeide poot. Die gaat, vrees ik, een naar einde tegemoet.

Maandag 2 mei. Een prachtige zonsopgang, mooie mist over het water. In de Oolderplas zie ik 2 bruine bevers, de zwarte zie ik nu niet. Later die ochtend kano ik de hele plas rond. Overal zijn veel knaagsporen. Het is al 08.45 uur als ik ineens nog een bruine bever en iets later een zwarte bever zie zwemmen. Ter plekke zoek en vind ik een tweede beverburcht.
's Middags maken we op de racefiets een tocht van 52 km en rijden we in de buurt van minstens 20 beverburchten in Nederland en België, maar ja: geen tijd om te stoppen.
Die avond liggen we in de Hatenboerplas bij Roermond en peddel ik naar de Paardsplas. Daar zie ik 3 bevers en maak ik een hele mooie filmopname van een bever in het zonlicht, knagend bij een boom. In de schemering op de terugweg naar de boot kano ik een extra rondje en ontdek ik een nieuwe bevervestiging. In het donker zie ik er nog 2 bevers.

Dinsdag 3 mei. Voor de verandering slaap ik uit. Toch begint de dag wat bevers betreft goed, want op mijn cameraval die ik gisteren ophing staan 2 bevers. Een volwassen bever en een jong of subadult, op weer een andere plek in de Hatenboerplas.
Als we gaan varen richting Asseltse Plassen maken we een inspectierondje door het Roermondse havengebied. Bingo! Weer een plek waar een bever huist.
's Avonds spot ik vanuit de kano bij Eind (Asselt) 2 schuwe bevers. En altijd zie ik ijsvogels en hoor ik koekoeken en nachtegalen. Later op de avond komen de vleermuizen tevoorschijn.

Woensdag 4 mei. Om 06.00 uur zie ik in de ochtendmist een jonge bever die naar de burcht zwemt. Ik kano er achteraan en wacht op meer bevers. Die komen niet. Daarna peddel ik langs alle oevers van de Asseltse Plassen en vind in een uithoek een nieuwe beverlocatie. Geen burcht, maar er kan een hol zitten. Er zijn in ieder geval veel sporen.
's Avonds liggen we in Venlo. In de passantenhaven zit bevervraat aan de struiken. Na het bijwonen van de Dodenherdenking fiets ik nog langs drie beverlocaties in en bij Venlo, maar ik zie geen bevers.

Donderdag 5 mei. Deze dag varen we naar Kessel. Ik heb Thijs Zeelen, weerman bij de regionale omroep L1 en collega van mijn man, uitgenodigd om 's avonds met me te gaan 'beveren'. Ik blaas een extra kano op, waar hij wiebelend instapt. Het is zijn 'water-vuurdoop'. Spannend dus, maar het wordt beloond met 3 bevers, een muskusrat, een ijsvogel en vleermuizen. Op de radio en zelfs op tv doet Thijs de volgende dag bij zijn weerpraatje verslag van zijn belevenissen op het water. 
http://www.l1.nl/video/l1nws-1730-6-mei-2016 Kijk op bijgaande link op 19 min 50 sec.

Vrijdag 6 mei: In de vroege ochtend zit ik al weer in de kano. Vier bevers laten zich bewonderen. Ik zie een bever met een tak onderduiken bij een hol, niet bij de burcht. Ik wist niet dat er een extra hol was. Die gaat daar voor het slapen gaan nog lekker even zitten knabbelen.
's Avonds kano ik bij Thorn, De Grote Hegge, waar ik vanuit de kano mijn cameraval probeer op te hangen. Dat lukt. Pas om 21.00 uur zie ik heel kort, 2 bevers.

Zaterdagmorgen 7 mei ben ik weer vroeg op. Het slaapgebrek begint zo langzamerhand zijn tol te eisen, maar ik kan niet anders. De bevers roepen! En hoe! Een zwanger bevervrouwtje zit zich in het volle zonlicht te poetsen. Ik zie dat ze opgezwollen tepels heeft. Als ze al was bevallen bleef ze nooit zolang uit de buurt van de burcht; de jongen moeten nog geboren worden. Bovendien heeft ze een bolle buik. Later zie ik nog een tweede bever zwemmen. Op mijn cameraval staan 6 opnamen van een bever, mogelijk steeds dezelfde. Leuk!
Die middag gaan Jan en ik racen. Na 6 km komt Jan er achter dat hij zijn bidons is vergeten. Als hij teruggaat om ze te halen, maak ik even een uitstapje naar de Uffelse beek bij Hunsel. Ja hoor, beversporen! Later fietsen we nog langs het kanaal Wessem-Nederweert waar ik een paar weken geleden beversporen zag in de buurt van de afslag Kelpen-Oler. Ik vermoed dat er een beverdam is, want ik hoorde er water ruisen. Het was toen te donker om iets te kunnen zie. Nu is het licht genoeg, maar ik zie dat de beverdam is vernield. Jammer!
We hebben de boot aangemeerd bij de sluis van Panheel. Daar wandel ik langs de Panheelderbeek en vind weer een nieuwe beverlocatie. Veel opgangen, vraat en holen in de oever. 's Avonds wacht ik een uur bij de beek of ik er ook een bever waarneem. Dat gebeurt niet. Daarna stap ik in de kano en zie bij de Antoniusplas 3 bevers. Ik krijg er geen genoeg van en peddel nog een heel eind over het kanaal. Daar zag ik vorig jaar een bever en ook deze avond is hij er. Het is al te donker voor een foto. 

Zondag 8 mei. Nu is het niet te donker voor een foto. Deze morgen ga ik voor de verandering eens niet met de kano op pad (ik word er een beetje stijf van), maar te voet. Bij het kanaal zie ik de 'kanaalbever'. Prachtige foto's kan ik maken. Ik wandel langs de oever voorzichtig met hem mee. Als hij onder de brug door zwemt duikt hij onder. Ik  fotografeer hem van bovenaf. Mooi, die platte staart in het heldere water. Daarna verdwijnt hij plotseling in een duiker. Blijkbaar gaat hij daar slapen. 
Bij de Panheelderbeek zie ik dat de bever wel actief is geweest. Er ligt een tak met verse blaadjes die er gisteren niet lag. Mooie plek om de cameraval eens op te hangen.

Veel bevers dus deze vakantie en weinig slaap. Hoogste tijd om even bij te tanken.....


2 opmerkingen:

  1. Een vruchtbare vakantie Willy. Wat een hoop beverlocaties heb je gezien. Mooi verslag en dito foto's.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen