donderdag 21 april 2016

Bevers vinden partners‘Relatie Planet’ heeft goed werk gedaan bij enkele alleenstaande bevers. Tenminste, dat vermoed ik als ik kijk naar de uitbreiding van enkele burchten. Op één locatie woonde een bever sinds zomer 2012 in zijn (of haar) eentje en op een andere locatie sinds herfst 2013. 

Dat het om een alleenstaande bever gaat is te zien aan de grootte van de burcht. Vrijgezellen nemen genoegen met een plek die volstaat om veilig te slapen en te eten. Vaak is het maar een rommelig onderkomen of slechts een hol. 

Op beide plekken waren telkens nieuwe holen als de oude waren ingezakt. Soms ontstonden er een kleine burchtjes.  

Nu is bij beide locaties de burcht flink uitgebreid, wat erop duidt dat er waarschijnlijk een partner bij is gekomen en er dit voorjaar nageslacht komt. 

Het zijn net mensen. Huisje, boompje, beestje. Als er een relatie is en men gaat samenwonen dan moet het huis op orde worden gebracht. 

Bevers moeten zorgen dat er ruimte is om jongen groot te brengen, dus de burchten hebben verschillende kamers. Een uitstapplaats waar de vacht wordt uitgeschud, een gedeelte om te eten en een gedeelte om te slapen (kraamkamer).

Niet alle locaties zijn geschikt om bevers te spotten. Dat hangt van het terrein af; veel inhammen maken het overzicht op een plas moeilijker. Het hangt ook van de bevers zelf af; sommige zijn erg schuw. 

 
Deze beide bevers heb ik wel eens bij daglicht gezien, maar slechts heel even. Wel heeft mijn cameraval ze duidelijk opgenomen. Eén van deze twee kreeg, al knagend, een rol in mijn laatste film. 

Of ik met eigen ogen kan zien of mijn bewering juist is weet ik dus niet. Wat ik wel kan doen is luisteren! 

Volgende maand worden de jongen geboren. Vanaf eind mei/ begin juni zijn ze soms piepend in de burcht te horen. Dan ga ik mijn oor te luisteren leggen om mijn vermoedens te controleren.

2 opmerkingen:

  1. Dat is leuk nieuws Willy. Ben benieuwd naar wat je bij deze burchten in de toekomst gaat ontdekken. Nog bedankt voor je reacties op mijn blog. Leuk dat je destijds ook in De Hula vallei bent geweest.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen