dinsdag 22 september 2015

Bioscoopproject afgerond; op naar een volgende film


Precies een jaar geleden zocht EMS-films contact met mij om me in te schakelen als cameravrouw bij het filmen van bevers voor de bioscoopfilm 'Holland, Natuur in de Delta'. Gisteravond beleefden we de première in Utrecht.

Het is een prachtige film geworden. Ongelooflijk, de schoonheid van de natuur in ons eigen land, het ontstaan van de landschappen en de rol van de mens daarin. Onze strijd tegen het water en daarnaast het gevecht dat sommige dieren moeten leveren om te overleven en zich voort te planten. En die dat water zo hard nodig hebben.

Dat kwam wel heel goed tot uiting bij twee van de vijf hoofdrolspelers, bij het pimpernelblauwtje (vlinder) en bij de stekelbaars. Levenswijze en habitat waren goed in beeld gebracht en werden uitvoerig uitgelegd.
Ook veel aandacht voor nummer drie, de zeearend. Schitterende beelden zijn daarvan gemaakt. Heel knap bijvoorbeeld hoe vanuit het water is gefilmd dat de klauw van een zeearend een paling grijpt.

De onderwaterbeelden waren so wie so van een bijzondere schoonheid. Het is heel verrassend wat zich allemaal onder de waterspiegel afspeelt. En boven water, de futen bijvoorbeeld, zo schitterend!

Nummer vier van de lijst, de haas, was ook prachtig in beeld gebracht, maar ik miste een beetje de verhaallijn. Echt spannend wilde dat niet worden, ook niet toen er een ooievaar op hoge poten aankwam om een haasje te pikken. Iedereen had echt allang door dat het haasje al bijna een haas was en niet meer in een ooievaarsbek pastte. Maar de opnamen van dit stoere polderdier zijn fenomenaal!

En dan de laatste van de vijf hoofdrolspelers, de bever, waarvoor ik was ingehuurd. Vanaf eind maart tot half juli ben ik met een camera van EMS op pad geweest. Slechts een fractie van de door mij aangeleverde beelden kwam ik op het grote doek tegen.
Maar ja, wat wil je, als je 600 uur film moet terugbrengen naar 90 minuten? Graag had ik er meer van teruggezien. Niet om mijn eigen ego te strelen, maar om de bever beter tot zijn recht te laten komen.
Ik vond veel van de beelden die EMS zelf maakte nogal kleurloos, de bevers soms te close en het decor troosteloos en grauw. Op elkaar lijkende opnamen van door het water schuivende beverkoppen, zonder iets van de omgeving te zien. Zelf had ik talloze shots gemaakt in een fraaie, groene omgeving.
Ook van de levenswijze van de bever kwam maar weinig aan bod vond ik, terwijl ik daar toch veel passende beelden van had geschoten. Er is niets verteld over territoriumgedrag, de functie van geurmerken. Het woord castoreum is niet gevallen, over de karakteristieke staartklap van de bever (met een shot van mij in de opening van de film) is niets gezegd.

  
Veel zwart/wit nachtopnamen van bevers die aan bomen knagen, aan hun dam werken en de tekst van de voice-over wekken ten onrechte de indruk dat alle bevers in Nederland dammen bouwen. De Biesbosch wordt gepresenteerd als het gebied waar de film zich afspeelt, maar bioscoopbezoekers die naar aanleiding van de film in Nationaal Park De Biesbosch op zoek gaan naar beverdammen, zullen er geen vinden. Die zijn daar niet.


(Een recensent van Het Parool heeft uit de film opgemaakt dat de bevers in De Biesbosch dammen bouwen. Hij zal de enige niet zijn.)

recensie Parool

Een natuurfilm laat zich slecht regisseren en de makers zijn vaak afhankelijk van toevalstreffers. Zo kregen de filmers van de zeearenden onverwacht parende bevers voor de lens. Dat is echt een unicum! Dat tref je nooit! Ja, zij wel.
In de uitleg erbij mistte ik dat bevers met hun buiken tegen elkaar paren en het mannetje daarbij onder het vrouwtje zwemt.

De passende commentaarstemmen van Bram van der Vlugt en Carice van Houten leveren een waardevolle bijdrage aan de film en leiden niet af van de inhoud. Daarom wat mij betreft, een betere keus dan de stem en intonatie van Harry Piekema in de vorige film, 'De Nieuwe Wildernis'.

Op het allerlaatste moment is het de onderwaterfilmers nog gelukt om een zwemmende bever te filmen, fantastische shots. En mij is het nog net op tijd gelukt om jonge bevers te filmen en hun schattige klaaggeluidjes op te nemen.

Al met al een bijzonder mooie film met prachtige muziek van het Metropole Orkest. Dat speelde gisteravond live. Mooie composities van Bob Zimmerman. Ik hoop dat het een groot succes wordt en mensen aanzet om van de Nederlandse natuur te genieten en er zuinig mee om te gaan.



Ik vond het bijzonder eervol om aan de film mee te mogen werken, leuk om te doen, heb veel geleerd over een wereld waarin ik niet thuis ben en heb aardige mensen leren kennen. Het was echt genieten toen ik de bevers die ik met eigen ogen voor mijn kano had gezien, gisteravond over het grote doek zag zwemmen.

Ondertussen speel ik met de gedachte aan een nieuwe film met alleen maar aandacht voor de bever en zijn leefomgeving. Mijn vorige productie (die ik in eigen beheer maakte) is nog geen jaar oud, maar voor een nieuwe film met andere invalshoeken ben ik wel een paar jaar bezig om voldoende materiaal te verzamelen voor een compleet verhaal. Ik verheug me er al weer op!

2 opmerkingen:

  1. Hallo Willy, Geweldig te lezen dat de film een succes is. Jammer dat het deel van de bever niet helemaal uit de verf is gekomen. Maar al met al mag je trots zijn dat jouw aandeel en inzet in de film is weergegeven. Leuke foto van jou en je man zo voor de aankondiging van de film en de bever uiteraard. En over je naam in de aftiteling maar te zwijgen. Ik wens je dan ook weer veel succes met je nieuwe project.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Roos, voor je goede wensen en positieve reactie. En ja, ik voel me dankbaar en trots.

      Verwijderen