zaterdag 23 mei 2015

Zwerfvuil en andere zaken in beverburchten

 


De gekste voorwerpen kom je soms tegen tussen de takken van beverburchten. Kennelijk verwerken mijn favoriete knaagdieren graag allerlei zaken in het dak van hun onderkomen. Naar de reden moet ik gissen. Gewoon omdat ze het tegenkomen in het zwerfvuil en niet zo nauw kijken? 
"Nergens vind je zoveel rotzooi in beverburchten als in Limburg", vertelde een ecoloog me onlangs. De verklaring? In Limburg komt ontzettend veel zwerfvuil voor langs de oevers van beken en rivieren, meer dan in andere provincies. Geen compliment voor mijn provinciegenoten die kennelijk nogal makkelijk 'iets laten vallen', maar ook komt het zwerfvuil vanuit België via de Maas onze kant op. Vooral veel plastic. En dat is weer geen compliment voor onze zuiderburen.

Wat kwam ik zoal tegen? Vooral veel oude schoenen, maar ook petflessen, boodschappentasjes, speelgoed, een rol isolatietape, sloophout, een rubberen deurmat en een peddel. Het meest verbazingwekkend was de dode vogel die ik onlangs vond. Waarschijnlijk een reiger. Ik plaatste de foto op de Facebookpagina Diersporen, waarop er een hele discussie plaatsvond. Zie link en zoek naar bericht van 8 mei 2015. 


 
diersporen

 
 


Veel mensen meenden dat de bever de dode vogel daar niet zelf had neergelegd, maar ik denk dat de bever dat wel degelijk eigenhandig heeft gedaan. Juist om de reden dat ik al zoveel andere gekke spullen heb aangetroffen op beverburchten. Het kan nog gekker. In Alaska ging een bever een bouwmarkt binnen om materiaal te halen. De verkoper vroeg hem nog netjes waarmee hij hem van dienst kon zijn.

http://www.nu.nl/videos/4050098/bever-wandelt-doe-zelf-winkel-binnen-in-alaska.html

1 opmerking:

  1. Wat een smeerboel en dan die dode reiger, dat is wel opmerkelijk Willy.
    Groetjes,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen