zaterdag 30 mei 2015

Verwarring, bever, muskusrat en beverrat


De fout wordt zo makkelijk gemaakt: Dan heten de muskusrat en de beverrat ineens een bever. Hoe vaak komt het niet voor dat een krant bij een persbericht over bevers een foto plaatst van een beverrat. De kenner (ik dus ook) ziet het meteen. Een beverrat heeft dikke, grijze neerhangende snorharen en een wat wittige snuit. De ogen staan dichter bij de oren dan bij de neus. Bij de bever precies er middenin. 

Als dan ook de staart nog zichtbaar is, dan moet het helemaal duidelijk zijn. De bever is de enige met een platte staart, de muskusrat en de beverrat hebben een ronde staart. Die van de muskusrat is enigszins driehoekig. Ook de muskusrat heeft een wittige of grijze snuit, zijn oren zijn nauwelijks te zien. Bij de muskusrat is de ondervacht lichter gekleurd. Als de bovenharen aan elkaar klitten ziet de vacht er daardoor wat streperig uit.

Een belangrijk verschil is natuurlijk de grootte, hoewel dit in het veld soms moeilijk te schatten is. De volwassen bever is met 70 cm tot 1 meter (plus 30 cm staart) natuurlijk het grootst, de beverrat is ongeveer 50-60 cm en de muskusrat slechts 30 cm. Maar een volwassen muskusrat is, om de verwarring compleet te maken, wel net zo groot als een jonge bever. Een instinker, waar ik vroeger zelf ook intrapte.Het certificeringsbedrijf Kiwa heeft de bever tot mascotte gekozen, al jaren geleden. Achterop hun magazine prijkt bij het colofon ook al jarenlang een bever. 

Tenminste, dat dachten ze. Toen ik het magazine in mijn handen kreeg zag ik dat het een muskusrat was, ik schreef een mail en sinds kort staat er bij het colofon één van mijn beverfoto's.
En achterop stond een leuk verhaal over deze vergissing. 

Och, ze waren niet de enigen die zich vergisten. Deze fout zag ik zelfs bij natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten.

7 opmerkingen:

 1. Leuk blog Willy en mooi dat ze foto's van jou hebben afgedrukt op hun magazine.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Willy
  Heb een aantal foto's en zou het waarderen als u ze wil bekijken of het om een bever gaat.
  Hoor graag van.
  Met vriendelijke groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Willy
  Heb een aantal foto's en zou het waarderen als u ze wil bekijken of het om een bever gaat.
  Hoor graag van.
  Met vriendelijke groet,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. eaj willy?
  cvkes?? :) Wij willen u de vraag stellen wat precies de verschil is van een beverrat en bever.
  Please antwoord snel.
  Groeten,
  de leerlingen van kakschool

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nijns Jean-Pierre14 juli 2017 om 11:46

  Klop dat wel? Zijn dat niet de kenmerken van een Beverrat?
  De kenner (ik dus ook) ziet het meteen. Een muskusrat heeft dikke, grijze neerhangende snorharen en een wat wittige snuit. De ogen staan dichter bij de oren dan bij de neus. Bij de bever precies er middenin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad, u hebt gelijk. Het staat al jaren fout op mijn blog, want ik bedoelde natuurlijk de beverrat met de neerhangende snorharen. Ik ga het veranderen. Dankuwel. Willy

   Verwijderen