zaterdag 13 december 2014

Spannend nieuw jaar voor Bornse bever(s)


Het wordt een spannend nieuw jaar voor de bever of bevers die bij de sluis van Born wonen. Rijkswaterstaat begint in januari 2015 met de renovatie van de reservoirs die aan de westkant van de sluis liggen. Het beton is verrot, er zitten gaten in. Leuk voor de bever die gaten, want hij maakt er gebruik van om een hol in de oever te kunnen graven. Straks zal zijn onderkomen op zijn grondvesten schudden.


In 2010 ontdekte ik de eerste beversporen in het Julianakanaal tussen Roosteren en Born. Dat verwonderde me enorm, want alle oevers zijn van beton of steen. Pas na lang zoeken vond ik in 2011 de plek waar de bever woonde. Bij de terminalhaven van Holtum! Hij had er van takken en rotzooi een tunneltje op de stenen gemaakt om ongezien naar zijn hol in de dijk te kunnen lopen. Op die dijk barstte het van de lekkere wilgenstruiken. De pret duurde niet lang, want alle wilgen werden gerooid. De bever was daarna ook weg.

In de zomer van 2012 zag ik opnieuw sporen, zowel ten noorden als ten zuiden van de sluis. Dat vond ik nog verbazingwekkender. Zou de bever net als schepen de sluis nemen? Of wandelde hij 's nachts over de Sluisweg en had hij domweg het geluk niet te zijn doodgereden? 
Eind 2012 kreeg ik van ARK Natuurontwikkeling een cameraval te leen. Daarmee snapte ik een volwassen en een jonge bever; er had dus voortplanting plaatsgevonden. 

De bevers knaagden er lustig op los. Talloze bomen dreigden het loodje te leggen. Ik voelde me genoodzaakt Rijkswaterstaat te waarschuwen, want de bomen zouden op het remmingwerk kunnen vallen. 
Rijkswaterstaat nam geen halve maatregelen. De bomen werden gekapt en afgevoerd. Weg was het voedsel voor de bever. Ik denk dat ze erg zijn geschrokken, want lange tijd nam ik weinig verse sporen waar. Misschien waren ze vertrokken, misschien was er een enkeling overgebleven.

Begin dit jaar fietste ik 's avonds over de kanaaldijk en kwam tot mijn verbazing een zwemmende bever tegen. Daarna ging ik weer enkele avonden zitten spotten en zag er telkens een. 

Via mijn op Waarneming.nl ingevoerde waarnemingen en dit blog kwam Rijkswaterstaat deze zomer bij me terecht om advies te vragen over de bevers bij Born, want binnenkort moet de sluis worden gerenoveerd. Samen met een ecoloog van Rijkswaterstaat gingen we op zoek naar sporen en een hol of burcht. 

Omdat de bever een beschermd dier is mag niet zomaar zijn habitat worden vernield. Het plan is nu om een deel van het sluisgebied te herinrichten voor de bever(s). Ik vraag me alleen af of dat dan wel op tijd voorzien is van voldoende voedsel. Hoe dan ook, mocht de bever vluchten voor het geweld van de bouwmachines en het verdwijnen van zijn habitat; vroeg of laat komt hij wel weer terug. Dat heeft het verleden wel bewezen.

Vandaag nam ik poolshoogte bij de sluis. Er zijn weer volop verse knaagsporen, ook aan de resterende bomen bij het remmingwerk (zie foto linksboven). En de bever woont er nu vlak naast op een plek waar hij ook al eerder verbleef. Een hoopje takken voor de ingang verraadt zijn verblijfsplek. (foto rechtsonder)


2 opmerkingen:

  1. Ik heb je blog met spanning zitten lezen. Ik hoop dat het allemaal goed uitpakt voor de bevers.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen