dinsdag 16 december 2014

Zijn er ook tamme bevers, dan?


Onderstaande tekst komt van de site van NatuurMonumenten. Hierin wordt gesproken over de komst van een wilde bever.....huuuh?   

nieuws

Wilde bever duikt op in het Dal van de Ruiten Aa


Wilde bevers zijn in Groningen uiterst zeldzaam. Er leven uitgezette populaties in onder meer het Zuidlaardermeergebied, maar dat een exemplaar op eigen kracht de provincie bereikt is uniek.

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wilde-bever-duikt-op-in-het-dal-van-de-ruiten-aa-filmpje


Zijn dan niet alle bevers in Nederland wilde bevers? Ik heb er honderden gezien en er was nooit een tamme bever bij!

Ik denk dat men niet goed op de hoogte is van de feiten. Men meent waarschijnlijk dat er onderscheid is tussen de in Nederland geherintroduceerde bevers en de bever die nu vanuit Duitsland Groningen bereikte. 

Er is geen verschil. 

Ook deze in Duitsland levende bevers zijn geherintroduceerde dieren of nakomelingen daarvan. Restpopulaties van de Europese Bever zijn alleen te vinden in het Elbegebied, het Rhonegebied en in zuid-Scandinavië. Vanuit deze populaties heeft men dieren geselecteerd voor herintroducties. De eerste herintroducties in Nederland vonden plaats in 1988 in de Biesbosch, daarna ook in de Flevopolder, Gelderse Poort, Limburg en Drenthe. Sommige Europese landen waren daar al decennia eerder mee begonnen.

Het nieuws rondom de bever in het Dal van de Ruiten Aa is niet dat hij wild is, maar dat een bever van een andere populatie de provincie op eigen kracht bereikte. Eerder gebeurde dat al in Twente (Hardenberg) met een waarschijnlijk Duitse bever. Dat zijn goed berichten. Niet om het 'wildheidsgehalte', maar omdat deze bevers vers bloed in de populaties brengen. Dat is goed voor de genetische variatie. In Limburg mengden zich eerder al bevers van diverse herintroducties met elkaar, vanuit de Ardennen, de Eifel en de Maasplassen. Dat levert in Limburg een spectaculaire groei op.

Een van de reacties die ik op Twitter las over de bever in het Dal van de Ruiten Aa was, "Bijzonder! Ik heb nog nooit een bever gezien, want er zijn er steeds minder, he?"  Duidelijk een reactie van iemand die niet weet hoe het zit. Er komen juist steeds meer bevers en met dit soort vermengingen zal het nog sneller gaan.
      
@WillyDeKoning              
Wilde en tamme bevers? europesebever.blogspot.nl/2014/12/zijn-e… @Natuurmonument /0cG5sI88Un - 16 dec.
   
@Natuurmonument              
@WillyDeKoning Inderdaad niet zo handig geschreven. Dank voor de tip! We hebben de tekst op de site aangepast :)    
  16 dec. 2014 12:50
         

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten