woensdag 13 augustus 2014

Spijt van bevertoerismehttp://waarneming.nl/waarneming/view/87180485

Enkele maanden geleden spotte ik voor het eerst bevers bij de visvijver van Ospel, die ik via waarneming.nl en Twitter wereldkundig maakte. De lokale nieuwssite Ospel Actueel pakte het op en ik voorzag hen via mijn blog van informatie over deze bevers. 

Daar heb ik nu een beetje spijt van, want het bracht mijns inziens iets teveel bevertoerisme op gang.
Onze vaarvakantie loopt zolangzamerhand ten einde en we zijn weer terug in de provincie Limburg. Vanuit Nederweert fietsten we vanavond naar de visvijver van Ospel. Dat is op zich al een hele onderneming. Met de auto kom je er gemakkelijk; met de fiets moet je 4 km omrijden. 
Om half 8 waren we ter plekke en meteen met succes, twee bevers.
Er kwam ook nog een mevrouw, daarna twee heren, daarna nog een heer. Kortom, er stonden zes mensen bij de vijver van wie er drie te hard praatten. Niet iedereen vindt het kennelijk nodig om zich rustig te houden.

Aan het gedrag van de bevers zag ik dat ze zich minder op hun gemak voelden. Ik hoorde een klap van een beverstaart omdat een bever werd opgeschrikt. Bij te veel menselijke beweging op de oever verdwenen ze in de burcht om zich daarna lange tijd niet te laten zien. De voorgaande keren dat ik hier was lieten ze zich doorlopend zien en waren ze heel ontspannen aan het foerageren. Nu niet meer helaas.
Ik heb ervan geleerd, ik moet niet meer zoveel reclame maken voor mooie beverlocaties. Er komen teveel mensen op af die lijken te denken dat ze even naar de dierentuin gaan en met een grote telelens snel een mooie plaat kunnen schieten. Maar bevers spotten in de vrije natuur vraagt een heel ander gedrag.

2 opmerkingen:

 1. Welkom terug van vakantie.
  Spijtig inderdaad dat door je enthousiasme van het delen op twitter en Waarnemingen je soms "de verkeerde" mensen attendeert op de Bevers. Ik ben in dit geval soms ook te enthousiast over meldingen met de verkeerde resultaten. Voortaan in je meldingen maar geen locatie meer opgeven of vervagen. Gelukkig zijn de vakanties dadelijk voorbij en zal het wel weer wat rustiger worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Roos, het zijn vooral mensen uit de directe omgeving die daar komen kijken, dus dat zal na de vakantie nog wel even doorgaan. Met kijken is natuurlijk niets mis, maar men moet de dieren natuurlijk niet verstoren.
  Tijdens m'n vakantie kreeg ik een telefoontje met de vraag of het mogelijk is dat er in de Geul (door vissers) een otter kan zijn gezien. Ik denk het wel, zeker gezien jouw waarneming.
  groetjes, Willy

  BeantwoordenVerwijderen