zaterdag 18 januari 2014

Jong koppel bij nieuwe bevervestiging


Sinds enige tijd weten we dat er bij De Kink, een verbreding van de Kingbeek bij Illickhoven, een bever zit. Er wordt daar flink geknaagd, bij de oever is de takkenburcht heel goed zichtbaar en met een dam is het waterpeil opgehoogd. (zie blog van 17 december). 
 
Vandaag haalde ik mijn cameraval op die er vier nachten heeft gehangen en HOERA!, succes. Omdat de hoeveelheid knaagsporen hier behoorlijk is had ik het idee dat het wel eens meer dan 1 bever zou kunnen zijn. Maar dat weet je alleen zeker als je er ook 2 tegelijk ziet, want ze zijn moeilijk uit elkaar te houden. Soms herken je een bever aan een stuk uit zijn/haar staart. 

De cameraval had diverse shots gefilmd van een bever die de dam passeerde en van een bever die modder op de dam schoof, maar gelukkig was er ook een shot met twee bevers tegelijk, stoeiend bij de dam.


Bewijs, hier woont een paartje. Ik vermoed een nog jong paartje, want ze lijken beiden niet erg groot. Eerst stoeiden ze vlak voor de lens; daarna gingen ze verder in het water bij het diepere gedeelte, maar dat is niet goed te zien op de film. Misschien is dit paringsgedrag, het is tenslotte de periode dat bevers paren.

4 opmerkingen: