dinsdag 22 januari 2013

Scandinavische bevers hebben het veel moeilijker

Bevers in Noorwegen hebben het duidelijk veel moeilijker dan hun Nederlandse broers en zussen. Al geruime tijd vriest het streng in een groot deel van ScandinaviĆ«. 

 Mijn zus woont in Trondheim en maakte onlangs met haar man een schaats/wandeltocht door een hooggelegen bosgebied met beken en bergmeren. Daar kwamen ze verschillende sporen tegen van bevers. Deze bevers zullen alle zeilen moeten bijzetten om te overleven, want het vriest er nog steeds behoorlijk. Meestal hebben bevers in gebieden waar het 's winters langdurig koud is een onderwatervoorraad van voedsel, vlak bij de burcht. De bevers waarvan mijn zus en zwager de sporen zagen hebben kennelijk ook een uitgang om elders voedsel te halen. Het sleepspoor (of wissel) dat ze vonden wordt denk ik gebruikt om dieper het bos in te gaan op zoek naar voedsel. En misschien slepen ze ook wel takken mee naar de burcht voor de jongen van dit jaar. Een burcht hebben zus en zwager niet gevonden.

 
 
Als het zo koud is willen ze nog wel eens overdag naar buiten komen. Dat zien we zelfs in Nederland als het streng vriest. 's Nachts is het dan nog kouder dan overdag en daarom blijven ze dan niet langdurig buiten en zitten ze liever dicht bij elkaar in de burcht. 


 
In onze omgeving heeft het nog niet zo streng gevroren. Bijna alle (Maas)plassen waarvan ik weet dat er bevers wonen zijn nog open en alle burchten zijn goed bereikbaar. Vorig jaar zag ik wel overdag een bever buiten de burcht, op het moment dat de zon het hoogst stond. Hij zorgde dat het wak open bleef en nam twee keer een tak mee de burcht in.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten