donderdag 8 september 2016

'Sluisbevers' zijn terugDe bevers bij de sluis van Born waren lange tijd afwezig; verjaagd vanwege de onrust door werkzaamheden aan de brug en het wegdek. Maandenlang zag ik ze niet, maar (na een tip van een andere beverliefhebber) zag ik er gisteravond twee. Eerst kwam er een jong aangezwommen, stak over van de ene kant van het water naar de andere kant. Zwom vlak langs een schip en daarna dicht langs de steiger op weg naar zijn voedsel. Datzelfde gedrag zag ik hier ook vorig jaar (toen waren er 4 jongen) die zo onzichtbaar mogelijk langs de oevers zwommen. 
Bij een opening in de steiger zwemmen ze naar hun foerageergebied. Ze zijn nog te klein om onder de steiger door te duiken; de volwassen dieren kunnen dat wel. De kleine bever moest dus een heel eind om zwemmen.

 

Een jong van dit jaar! Dat kan alleen maar betekenen dat er ook een moederdier in de buurt moet zijn. Die kwam drie kwartier later, toen het al schemerde. 
Ik kreeg ze gelukkig toch nog samen op de foto. Geen idee of er nog meer bevers terug komen. Ik ben in ieder geval blij dat deze twee terug zijn.

Dat zal Rijkswaterstaat zelf ook zijn, want eerder dit jaar werden er andere werkzaamheden uitgevoerd en deed Rijkswaterstaat juist zijn best om de bevers niet teveel te verstoren. Er werden toen nieuwe waterbassins gebouwd en omdat daar veel bomen  voor moesten wijken verzorgde Rijkswaterstaat nieuwe aanplant die op termijn als bevervoedsel moet dienen. Lees daarover het blog van 16 februari van dit jaar. 

Kort daarop werden de andere werkzaamheden gestart en die gingen met veel meer onrust gepaard (vlak bij de burcht) dan het werk aan de bassins. De bevers werden erdoor verjaagd. Kennelijk werkt men bij Rijkswaterstaat behoorlijk langs elkaar heen, want de uitvoerders van het werk aan de bassins wisten hier niets van en hadden juist zo hun best gedaan voor de bevers.

Maar gelukkig, wat ik wel verwachtte, de bevers komen terug. Dit is hun stek. Waar ze al die tijd hebben gezeten is me een raadsel. Dat er in ieder geval één jong is dat het heeft overleefd vind ik al een wonder.

 

1 opmerking:

  1. Hallo Willy, wat een veerkrachtige dieren zijn dit toch. Na al die werkzaamheden toch weer vertrouwen hebben om hier weer te gaan leven. Mooi hoor.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen