maandag 17 augustus 2015

Beverwaarnemingen in de vakantie


Varend door Nederland kan het niet anders dan dat je bevers tegenkomt. Dat is ook de reden dat ik jaren geleden de bevers leerde kennen. Eerst zagen we alleen de sporen, daarna ook af en toe een bever. Zeker in Limburg, in de buurt van onze thuishaven Stevensweert, is dat niet moeilijk. 

Ik werd er steeds bedrevener in om ze op te sporen en te bespieden. Het leidde tot twee films, een boek, foto's en artikelen in tijdschriften, medewerking aan allerlei projecten en onderzoeken, lezingen en nog veel meer. 


Het laatste wapenfeit op bevergebied is mijn medewerking aan de bioscoopfilm "Holland, Natuur in de Delta", die in september in heel Nederland zal gaan draaien. Voor de producent EMS maakte ik honderden shots van bevers, waarvan de allerbeste in de film worden gemonteerd.Tijdens onze vaarvakantie kwamen we ook door Amsterdam, waar ik de gebruikte film- en geluidsapparatuur bij de EMS-studio inleverde. 
Ik kon er meteen een kijkje bij de montage nemen en zag mijn mooiste shots voorbijkomen. 

Ook de bijzondere opname van de bevermoeder die twee jongen verhuist zat er tussen. Aanvankelijk meldde regisseur Mark Verkerk dat het shot niet scherp genoeg was, maar kennelijk zag hij ook wel in hoe uniek deze gebeurtenis is en heeft hij toch een deel in de film verwerkt. 

Gaat dat zien! September op het grote doek!
 

De laatste opnamen voor de film maakte ik in de Biesbosch op onze vaarweg naar het noorden. 

In de laatste vakantieweek kwamen we weer in bevergebied. Ik zag sporen bij de Linge en bij de Afgedamde Maas. 

Eenmaal op de Maas en de Maasplassen kwamen de bevers weer in beeld op de mij bekende locaties. 

Bij elke familie zag ik jongen. Het is nu de tijd om die te observeren. 

Ze zijn allemaal oud genoeg om zelfstandig buiten de burcht te gaan, maar blijven er nog wel dicht in de buurt. Moeder durft hen nu wat langer alleen te laten. 

Ze zijn schattig om te zien.

1 opmerking:

  1. Ben echt benieuwd naar deze film met jouw beelden daarin verwerkt. Het moet je een voldaan gevoel geven.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen