zaterdag 31 december 2016

Burchtingang ligt bloot

Het kapotvaren van de stuw bij Grave door een vrachtschip heeft niet alleen gevolgen voor de scheepvaart. Ook bevers zijn de dupe. Het waterpeil in de Maas tussen Sambeek en Grave is 3 meter gezakt. Verschillenden burchtingangen in dit gebied zijn bloot komen te liggen. De bevers kunnen nu niet meer ongezien hun onderkomen in en uit gaan. En, nog belangrijker, ze voelen zich minder veilig. Nu lopen hier vermoedelijk geen wolven rond, maar anders zouden ze nu wel een lekker beverhapje kunnen bemachtigen. Er zijn wel andere dieren die het de bever lastig kunnen maken, zoals vossen en marters. En wat te denken van de mens....?

 
 






Vandaag ging ik met manlief kijken bij één van de getroffen burchten. In het zand is goed te zien waar de bevers onder normale omstandigheden in- en uitzwemmen. Daar hebben zich twee geultjes gevormd. De takken die boven de ingang hangen zijn nu door de zwaartekracht naar beneden gezakt. Als ze normaal gesproken onder water liggen komt de burchtingang beter vrij. Het kan ook zijn dat hij er nu wat extra takken heeft opgelegd om de burchtingang verder richting het water te krijgen en bij wijze van spreken de deur achter zich heeft dichtgetrokken.

 
 







Ik zag maar weinig pootafdrukken bij de ingang. Misschien durven ze nu niet zo goed naar buiten. Bovendien gaat het wat lastiger dan wanneer de takken meer in het water drijven. Als de situatie lang duurt zullen ze toch echt de burcht uit moeten, op zoek naar voedsel. Ik hoorde ze wel even piepen, dus ze zitten binnen. Hopelijk duurt deze situatie niet te lang, niet voor de bevers, niet voor de bewoners van woonboten en niet voor de beroepsvaart.

Aanvulling 17-01-2017: Bijgaand ook nog een foto van de normale situatie. Ik ga binnenkort weer eens kijken hoe het de bevers hier vergaat. 





dinsdag 13 december 2016

"Ik wil eruit...!



Midden in de donkerste periode van het jaar bevers zien bij daglicht! Dat is heel ongewoon. Toch gebeurt het. En ik zie er niet één, ik zie er zes!



Ik mag met twee werknemers van Waterschap Peel en Maasvallei mee naar kasteel Nieuwenbroeck bij Beesel. Het waterschap vangt daar een beverfamilie weg om deze elders te herplaatsen. 

Al jaren ondervindt de kasteeleigenaar overlast door vraat en graverij van deze beverfamilie. Dit voorjaar liep de kasteelgracht leeg nadat de bever gaten groef tussen de lager gelegen Huilbeek en de kasteelgracht. Door de lage waterstand in de gracht dreigde de fundering van het Rijksmonument te verzakken.  


Vandaag film ik de bezigheden van de waterschappers met de bevers. In de kasteeltuin zijn op twee plekken vangkooien opgesteld. Daar liggen appels en suikerbiet in. Zodra de bever in de kooi gaat om te vreten klapt de kooi dicht en, de techniek staat voor niets, krijgt de waterschapper een sms-je. Zo hebben ze al zes bevers gevangen, maar de familie is nog niet compleet. Er moeten nog ergens twee van de drie dit jaar geboren jongen zijn.

 




Deze dag zit er geen nieuwe bever in één van de vangkooien. 


De waterschappers brengen niet alleen vers voer, boomstammetjes, takken en fruit, naar de tijdelijke verblijfskooi. Ze moeten hem ook repareren. Het slaaphok in de kooi is half weggevreten door de bevers. Het zijn tenslotte knaagdieren, nietwaar? Nu worden er aan de buitenkant nieuwe platen aangebracht die voor hun tanden onbereikbaar zijn.



 

Zolang de mannen aan het werk zijn verschuilen de bevers zich onder een vlonder. Als de rust is teruggekeerd komen ze één voor één tevoorschijn. Alvorens hun gestoorde slaap te hervatten gaan ze eten en poetsen. Een bever steekt zijn neus tussen de spijlen door, verlangend naar de vrijheid. Voor de rest schijnen ze zich te schikken in hun lot en ze gedragen zich niet gestresst, zo te zien. Hopelijk worden hun ontbrekende familieleden snel gevangen, dan kunnen ze op een nieuwe plek weer vrij leven. Omdat de dieren dan nog moeten wennen aan hun nieuwe thuis en omdat de betreffende eigenaar van het natuurgebied geen extra toeloop van toeristen wil, wordt de plek (voorlopig) niet bekend gemaakt.
Of in de toekomst voor overlast veroorzakende bevers ook nog een nieuw leefgebied voorhanden is? De tijd zal het leren.



Op dinsdag 29 november maakte Z@pp weekjournaal opnames van het vangen van de bevers in de gracht. Dit werd zondagavond 4 december uitgezonden. Daar zaten veel opnames van mij tussen, van bevers elders in Limburg. Niet van deze familie, deze bevers zag ik niet eerder. Nu wel. Ik blijf nog een poos rustig op afstand kijken en filmen, totdat ze allemaal weer slapen. Dan sluip ik weg.



N.B. De plek van de tijdelijke verblijfskooi is op privéterrein en niet vrij toegankelijk. Bovendien zullen de bevers hopelijk snel verhuizen.




maandag 5 december 2016

Leuk item in Zapp weekjournaal over bevers in Limburg

http://jeugdjournaal.nl/artikel/2146471-de-bever-knuffeldier-of-lastpak.html

Bovenstaand de link voor het beveritem van zondagavond 4 december in het Jeugdjournaal. 
Het is een heel leuk item geworden. Er zijn veel beelden van mij gebruikt. Iets meer zelfs dan was afgesproken. Uit verschillenden archieven heeft Zapp mijn beveropnamen geplukt, buiten de afspraak. Dat krijgt denk ik nog een (bever)staartje. 



donderdag 1 december 2016

Limburgse bevers in Zapp Weekjournaal

Op zondag 4 december kan ik mijn eigen beelden van bevers op de vaderlandse televisie zien. Deze keer bij het Zapp Weekjournaal. Dit voorjaar werd ik over bevers geïnterviewd voor 1 Vandaag en ook toen waren mijn filmbeelden te zien. Nu dus weer. Altijd leuk!
Hieronder een omschrijving van het jeugdprogramma:


Iedere zondag is er het Zapp Weekjournaal met achtergronden bij het nieuws, een gast en aandacht voor raar en opmerkelijk nieuws. Met om 18.45 uur een uitstapje naar het Jeugdjournaal voor het nieuws van de dag. Meestal van 18.30 tot 19.00, maar zondag 4 december vanaf 18.50 uur.
In de uitzending van zondag 4 december:
Help, we hebben een beverplaag! Ongeveer dertig jaar geleden was het dier uitgestorven in Nederland, maar inmiddels zijn de bevers er weer volop. Ze werden opnieuw uitgezet in ons land en dat loopt behoorlijk uit de hand. Hoe erg, dat zag Lucas. Hij was bij een beverburcht in Limburg waar de dieren worden gevangen, omdat ze een gevaar voor de omgeving zijn.