maandag 25 februari 2013

Bevers maken enorme gaten



Je kunt over een beverhol (en een bever) lopen zonder iets in de gaten te hebben. Ze zitten dan verscholen in de oever van een plas of rivier en de ingang onder de waterspiegel is niet te zien. 

Soms worden die holen zichtbaar als er bijvoorbeeld een koe of paard door de grond zakt. Of als de aarde door langdurig hoogwater week wordt en daardoor instort. Pas dan wordt duidelijk welke enorme grondverplaatsing er heeft plaatsgevonden.

Dat is te zien op bijgaande foto's, gemaakt bij de Asseltse Plassen. 
Bijna 20 meter vanaf het water heeft de bever hier holen gehad, hoog boven de normale waterspiegel. 
 
Sommige heeft de bever provisorisch gerepareerd met takken, toen het dak deels instortte. Maar aan het grote, ingevallen gat was voor hem geen eer meer te behalen. Het is nu onbruikbaar voor de bever, die het hier bij hoogwater lange tijd droog hield. Ze zitten nu weer in hun kolossale burcht.


Voor de beverliefhebber is het echter een mooi voorbeeld van het indrukwekkende graafwerk dat deze knager her en der verricht.

zondag 17 februari 2013

Veel beversporen gevonden


In de afgelopen week heb ik op diverse plaatsen veel beversporen gevonden. Op plekken die ik al kende als beverlocatie, maar waar ik langere of kortere tijd niet was geweest. 


Bijvoorbeeld langs de Geul bij Meerssenerbroek. Daar was ik drie jaar geleden voor het laatst. Het was toen net bekend dat er beversporen langs de Geul waren gesignaleerd, maar een exacte locatie was nog niet gevonden. 
Ik ontdekte toen een klein, slordig burchtje van een (waarschijnlijk) alleenstaande bever. Nu is er op diezelfde plek een grote hoeveelheid sporen te zien en tegenover het oude burchtje is nu op de andere oever een grote takkenburcht. Ik zag er diep uitgesleten wissels, glijbanen, ik rook het bevergeil en struikelde bijna over de omgeknaagde boompjes. Daar leeft nu een hele familie. Dat was te zien aan de kloofhoutjes. De verschillen in tandafdrukken geven aan dat hier ook jonge bevers zijn.

Wekenlang kwam ik geregeld bij de Putbeek tussen  Montfort en Maria Hoop. Vergeefs hing de cameraval bij het enige boompje naast de dam; maar geen bever die onderhoud aan de dam pleegde. Nadat ik de cameraval had weggehaald knaagde hij wel het boompje om. Nu is de dam helemaal vervallen en het waterpeil gezakt. Vlak naast de weg is zijn takkenburcht te zien en nu maakt hij ook aan de andere kant van de weg een takkenburchtje. Ik hoop deze bever(s) in het voorjaar een keer te spotten.







Bij de Vuilbemden tussen Roermond en Asselt leeft een beverfamilie in een kleine beek. Met hun dammenbouw vernatten ze de ernaast gelegen landbouwgronden. Daarom werden de dammen wel eens verwijderd. Ik weet niet of dat legaal was. De gronden zullen worden aangekocht door natuurbeheerders. Misschien is dat ondertussen al geregeld. Hopelijk wel, want er ligt weer een nieuwe dam.

donderdag 14 februari 2013

Kanaalbever zoekt het verderop


In november 2012 legde ik met de cameraval vast dat er minimaal 2 bevers wonen bij de sluis van Born in het Julianakanaal. (Al twee jaar eerder had ik er voor het eerst sporen gevonden.) 

Toen de bevers vlak naast de sluis grote bomen omknaagden voelde ik me genoodzaakt Rijkswaterstaat te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Ongeveer acht dikke bomen zijn toen verwijderd. 

In de periode daaropvolgend zag ik geen nieuwe activiteit. Ik vreesde dat de bevers erg waren geschrokken van het zaaggeweld en het weghalen van de bomen (had ze maar laten liggen), en dat ze waren vertrokken. Slechts 1 keer (zie blog 25-01) zag ik een vers spoor. Bijna alle dunne boompjes in de directe omgeving van de sluis zijn inmiddels opgegeten door de bevers. Er staan alleen nog dikke bomen en daar wordt niet meer aan geknaagd. Waarom niet, vraag ik me af.

Gisteren fietste ik anderhalve kilometer noordwaarts van de sluis over het kanaal en zag er verse sporen. (bosjes rechtsonder op de foto) Kennelijk gaat de bever nu 's nachts helemaal hier naar toe voor verse boompjes. Of hij nog bij de sluis woont weet ik niet.

In november maakte de cameraval foto's van een bever met bladeren en schors in zijn bek. Dat nam hij mee het water in. Ik kan maar 1 reden bedenken waarom hij dat deed. Omdat zijn burcht bekleed moest worden met een schone ondergrond. Dus de burcht/hol moet daar wel dicht bij zijn, dacht ik. 


Ik vond er ook een holingang, verscholen onder de prikkelbosjes. Daar plaatste ik wekenlang een cameraval, maar nooit is de bever er gefotografeerd.

De bever heeft nog steeds veel geheimen voor mij.

woensdag 13 februari 2013

Bever eet schors

http://www.youtube.com/watch?v=Pz50Qj46-j4

De cameraval doet heel goed werk. In de afgelopen drie nachten werden er 45 filmpjes van 30 seconden opgenomen. 
Ik heb hem nu aan een andere boom gehangen met de lens gericht op  dezelfde boom, maar nu vanuit een ander gezichtspunt. 
Benieuwd wat het deze keer oplevert. 
Kijk op YouTube en zet het geluid aan.

zondag 10 februari 2013

Superblij met cameraval

Superblij ben ik met mijn nieuwe Bushnell cameraval die behalve beeld ook geluid opneemt. De afgelopen twee nachten heeft deze ongeveer 15 filmpjes opgenomen van een bever die knaagt, zich krabt, ruikt aan een tak die ik in mijn hand had gehad, schors van de boom trekt en weg zwemt met een takje.
Het is opgenomen bij een locatie die ik vanwege de gevoeligheid voor verstoring nog even geheim houd. Het zijn de eerste bewijzen dat zich hier daadwerkelijk een bever heeft gevestigd. Sporen waren er natuurlijk al wel, maar dit is nog veel mooier.

Klik de link aan, voor het YouTubefilmpje en je ziet en hoort hem (of haar).

http://www.youtube.com/watch?v=7hqL7XoPajc



zondag 3 februari 2013

Bever jaagt konijn weg

Een konijn slaat op de vlucht, want er komt een bever aangezwommen met takken en modder op zijn poten. Hij waggelt de kant op, legt het zaakje neer en gaat weer te water. Dan komt er een tweede bever aangezwommen en dat allemaal binnen 30 seconden. 

Want de filmpjes die mijn cameraval vastlegt duren een halve minuut. Vandaag haal ik de val weg bij de plas en dat is maar goed ook. Het water van de Maas stijgt weer en ook het waterpeil in de plas is een stuk hoger. 

Mooie filmpjes zijn erbij. Twee keer een bever met modder in zijn poten, een bever die een geurmerk maakt en een bever die worstelt met een lastige tak.

Ik onderscheid twee volwassen bevers, omdat een van de twee een hap uit zijn staart heeft en een vlek in zijn vacht. De jonge bevers zijn te onderscheiden door hun grootte, zeker omdat de camera op een vast plek staat.

Op YouTube heb ik enkele filmpjes geplaatst. Kijk en geniet. Op Waarneming.nl staan nog meer foto's.


http://www.youtube.com/watch?v=ngwlUeYY1VU

http://www.youtube.com/watch?v=Cuzj9iR9oog