maandag 28 januari 2013

Weer mooie beveropnamen met cameraval


Op Youtube staan weer een paar nieuwe films, gemaakt door de cameraval van een knagende bever. 

Zet het geluid hard, dan hoor je hem knagen (de harde wind helaas ook).


vrijdag 25 januari 2013

Bevers nog steeds bij de sluis

Even dacht ik dat de bevers bij de sluis van Born de wijk hadden genomen. Dat ze na al het geweld van zaagmachines bang waren geworden. 
Enige tijd geleden (10 en 14 december 2012) berichtte ik over deze actie van Rijkswaterstaat, nadat ik hen had gewaarschuwd voor aangeknaagde bomen die op het remmingwerk van de sluis zouden kunnen vallen. 
Die bomen werden toen gerooid en afgevoerd. Ik had liever gezien dat ze deze zouden laten liggen om nog als voedsel voor de bevers te dienen.

Na half december ben ik er nog verschillende keren wezen kijken als ik in de buurt was, maar ik zag nooit nieuwe knaagsporen. Tot gisteren. Ze zijn er nog!

dinsdag 22 januari 2013

Scandinavische bevers hebben het veel moeilijker

Bevers in Noorwegen hebben het duidelijk veel moeilijker dan hun Nederlandse broers en zussen. Al geruime tijd vriest het streng in een groot deel van ScandinaviĆ«. 

 



Mijn zus woont in Trondheim en maakte onlangs met haar man een schaats/wandeltocht door een hooggelegen bosgebied met beken en bergmeren. Daar kwamen ze verschillende sporen tegen van bevers. Deze bevers zullen alle zeilen moeten bijzetten om te overleven, want het vriest er nog steeds behoorlijk. 



Meestal hebben bevers in gebieden waar het 's winters langdurig koud is een onderwatervoorraad van voedsel, vlak bij de burcht. De bevers waarvan mijn zus en zwager de sporen zagen hebben kennelijk ook een uitgang om elders voedsel te halen. Het sleepspoor (of wissel) dat ze vonden wordt denk ik gebruikt om dieper het bos in te gaan op zoek naar voedsel. En misschien slepen ze ook wel takken mee naar de burcht voor de jongen van dit jaar. Een burcht hebben zus en zwager niet gevonden.

 
 
Als het zo koud is willen ze nog wel eens overdag naar buiten komen. Dat zien we zelfs in Nederland als het streng vriest. 's Nachts is het dan nog kouder dan overdag en daarom blijven ze dan niet langdurig buiten en zitten ze liever dicht bij elkaar in de burcht. 


 
In onze omgeving heeft het nog niet zo streng gevroren. Bijna alle (Maas)plassen waarvan ik weet dat er bevers wonen zijn nog open en alle burchten zijn goed bereikbaar. Vorig jaar zag ik wel overdag een bever buiten de burcht, op het moment dat de zon het hoogst stond. Hij zorgde dat het wak open bleef en nam twee keer een tak mee de burcht in.

 

zaterdag 19 januari 2013

Luchtbellen in het ijs


De bever zoekt steeds vaker een territoriumplek in kleine beken. Op korte afstand van mijn huis heb ik een tijd geleden beversporen gevonden. Nog wat later vond ik bij een ernaast gelegen plas ook de plaats waarvan ik vermoedde dat de bever er een hol heeft. 
Iedere keer als ik er kwam kijken had hij wat nieuwe verse takken in de oever gestoken. Misschien als wintervoorraad. Meestal is het in Nederland niet nodig om zo'n voorraad aan te leggen, omdat er niet langdurig ijs is. Maar in deze plas bevriest het water natuurlijk eerder dan in een stomende beek. 
Vandaag ging ik er weer kijken en nu weet ik het zeker: Hier woont de bever. In het ijs zijn namelijk wat ingevroren luchtbellen te zien, achtergelaten door de bever bij het in- of uitgaan van zijn hol.

vrijdag 18 januari 2013

Mooie opnamen met nieuwe cameraval

Mijn nieuwe cameraval heeft mooie opnamen gemaakt van een bever, lopend in de sneeuw bij zijn (of haar) burcht.

 http://www.youtube.com/watch?v=N6qWhIa5JfU

Bij de Vloedgraaf is vannacht een boompje omgeknaagd waar de dagen ervoor een cameraval stond opgesteld en juist deze nacht niet. Net gemist dus.


Bij de Vlootbeek bij Mariahoop heeft wekenlang een cameraval gehangen bij een beverdam, ook vergeefs. De boom waarin ik deze had bevestigd ligt nu plat. Gelukkig hing de cameraval er niet meer in, hoewel dat misschien wel een heel bijzonder filmpje had opgeleverd.


donderdag 17 januari 2013

Mooie tijd voor beversporen



Als er ijs ligt of een laag sneeuw biedt dat weer heel andere kansen om beversporen te vinden. Tijd dus om er op uit te gaan. Dat doe ik al een paar dagen, maar de score valt me tegen. Bij de Molensteense Plas wilde ik een cameraval ophangen bij een wak. Ik weet waar de bever altijd uit het water klimt en naar de Maas loopt. In strenge winters houdt hij daar een wak open. Maar de plas lag nog niet dicht, toen ik er gisteren was. Bovendien waren er geen sporen in de sneeuw, de bever had deze wissel dus niet gebruikt. En tenslotte stond de boom waaraan ik de cameraval wilde vastbinden nog met de onderkant in het water; ik kon er niet bij. Jammer, geen geschikte plek op dit moment. Bij een andere wissel was wel goed te zien dat de bever deze gebruikt. Duidelijke sporen waren er niet, want die waren al weer dicht gesneeuwd. Maar het uitgesleten pad in de sneeuw was onmiskenbaar door de bever gemaakt. Een geschikte boom voor de cameraval was er niet.

Vandaag was ik bij de Vloedgraaf bij Susteren. Daar had ik een cameraval opgehangen. Toen ik kwam aanlopen zag ik het al; platgetreden sneeuw op de plek waar de bever had zitten knagen en verse spaanders erbij. Hij had hier gezeten en ik verheugde me erop de opnamen te bekijken. Helaas, ook dat viel tegen. Er stond niets op. De positie van de camera was goed, de batterijen waren niet leeg, maar toch geen nachtopnamen. Wel van overdag, daaraan kon ik zien dat alles nog werkte en dat de stand van de camera goed was. Het is me een raadsel waarom de camera de bever niet heeft opgenomen. Blijven proberen! Eens krijg ik hem voor de lens!

donderdag 10 januari 2013

Soppen met succes


Ik sop door de modder en vraag me af waarom ik dit doe. Beversporen zoeken terwijl het zo drassig is. 

Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik wilde hier, bij het nieuw ingerichte natuurgebied Stevol, graag een keertje kijken. 

Vooral nu er beversporen zijn waargenomen bij de Vloedgraaf en de Rode Beek. Want die beken voeden het gebied bij Stevol. 


De bevers die nu bij deze beken verblijven zijn vast vanaf Stevol of de Oude Maas gekomen. Zoeken dus!

Het vinden van beversporen is hier een fluitje van een cent, ze zijn er te kust en te keur. Rechtop blijven staan en niet uitglijden in de modder, dat is de kunst!

maandag 7 januari 2013

Beverburcht niet gegroeid


De beverburcht tussen Montfort en bij Maria Hoop bevindt zich vlak naast de weg. Ik hoef niet eens door het natte gras te soppen om even te kijken. 
Dus toen ik er met Jan op de racefiets in de buurt was maakte ik even een foto. Dat doe ik vaker en altijd vanaf hetzelfde punt. Thuis vergelijk ik deze dan met de vorige foto om te zien of de burcht gegroeid is. 
Maar alles lag er vandaag nog net zo bij als anderhalve week geleden. Alle takken op precies dezelfde plek en niets nieuws op de stapel.


Beversporen in het slib


Rondom de Molensteense Plas bij Stevensweert ziet het er ontzettend smerig en onaangenaam uit. Het water is nu al aardig gezakt, maar de bomen rond de plas staan nog met de onderste delen in het water. 
Er hangt allerlei troep in de takken en er ligt zwerfvuil met Franse opschriften. 
Cadeautjes uit BelgiĆ« of Frankrijk.  

 De bevers zijn weer terug in hun burcht die voor het grootste deel weer droog ligt. 

Na het hoge water zijn de verse pootsporen van de bever goed te zien in de laag aangespoeld slib die achterbleef. Op de wissels met duidelijke pootafdrukken. Ik fotografeer een prent waarbij zelfs de hiel van de achterpoot duidelijk is te onderscheiden. 


zaterdag 5 januari 2013

Hoe zwemt een bever?

http://www.youtube.com/watch?v=1yY9HJQG2I8


Via bovenstaande link is op een YouTubefilm te zien hoe een bever zwemt. Opgenomen in Zweden in mei 2012. Door het heldere water is heel goed de beweging van de bever te volgen. Let vooral op de achterpoten, want daarmee stuwen ze zichzelf voort.

dinsdag 1 januari 2013

Filmpje van Nieuwjaarsduik bevers

http://www.youtube.com/watch?v=OEofRjS5Zzg

Bevers nemen nieuwjaarsduik

Op de eerste dag van het nieuwe jaar maken Jan en ik een lekkere, frisse wandeling bij de Maasplassen. 
Het water is nog hoog en de burcht bij de Dilkensplas staat half onder water. 

Een paar dagen geleden was het waterpeil nog een meter hoger, maar zelfs toen zaten deze bevers hier goed. 
Op de hoge heuvel vlak bij de burcht hebben ze altijd een droge plek in holen en bijburchten. 

Nu wil ik kijken of ze al weer terug zijn in de hoofdburcht en, wie weet, soms hoor je ze murmelen. Als Jan en ik komen aanlopen horen we al een geluid in de burcht, gevolgd door geborrel van water. Een bever heeft ons gehoord en gaat poolshoogte nemen.

Even later, weer gestommel en geborrel, een tweede bever neemt een Nieuwjaarsduik. 

Prachtig! Gisteren nog een bever gezien op de laatste dag van 2012 en nu, op 1 januari al weer twee bevers. 

Een bever blijft met z'n kop tussen de struiken verscholen, denkt dat we hem niet zien. Deze struiken vormen normaal gesproken de rand van de burcht, nu staan ze half in het water. 



De tweede bever komt vijftien meter verderop boven drijven om het gevaar in te schatten. Jan filmt ondertussen alles met z'n I-Phone. (Het filmpje daarvan is te zien via onderstaande link) 
Dan verdwijnen beide bevers met een sierlijke boog onder water, terug naar de burcht, en is het schouwspel voorbij.

http://www.youtube.com/watch?v=OEofRjS5Zzg